Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomiye verdiği destekleri tahminlerden daha hızlı çekeceği beklentisiyle 8.8'e kadar yükselerek kısa süre önce test ettiği 8.88 seviyesindeki tarihi zirveye yakın güne başladı.
TL ve TL cinsi varlıklarda küresel piyasalar, Hazine'nin haziran ayı takvimini tamamlayacağı bugünkü ihaleler, HDP kapatma davası, aşılama hızı ve bunun turizm ve dolayısıyla ülkeye döviz girdisine etkileri piyasada izlenen ana gündemler
Fed'in faizleri daha erken yükseltebileceğinin ve tahvil alımlarında azaltmaya yönelik ilk işaretleri geçen hafta vermesinin ardından dolar/TL de yukarı yönlü seyir belirgin şekilde devam etti. Küresel piyasalarda dolar son günlerdeki kazanımlarının ardından bugün soluklanırken, Fed'in para politikasında sıkılaşmaya yönelik açıklamalarının ardından işlemciler ipuçları için Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün yapacağı konuşmayı takip edecekler. Powell'ın açıklamaları TSİ ile 21:00'da gerçekleşecek.
Küresel piyasalarda özellikle Asya piyasalarında dün görüşen sert satış baskısınun bugün devam etmiyor. Dolar endeksi dün yaklaşık yüzde 0.5 geriledikten sonra 91.915 seviyesinde yatay işlem gördü. Endeks geçen haftanın sonu bu haftanın başında 92.5 seviyesine kadar yaklaşmıştı.
Fed kararı öncesi 8.5 civarında işlem gören dolar/TL kademeli olarak yükselişini sürdürerek 8.88 seviyesindeki tarihi zirvesine her gün daha da yaklaşıyor.
Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri ise bu sabah aynı saatte 387/392 seviyesindeydi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta PPK'da "kararlılıkla sıkı duruş sürecek" açıklamasına rağmen siyasilerin düşük faiz isteği nedeniyle yaz sonuna ilişkin bir indirim beklentisi de TL'de değer kaybını artırıyor. İşlemciler faiz indirim beklentilerinin ağustos, eylül ve ekim aylarında yoğunlaştığını belirtiyorlar. Temmuz ayı için de beklenti yer alsa da geçen haftaki PPK sonrası bu fiyatlama azalmış görünüyor.
Bir çok bankacı TCMB'nin yaz sonunda TL'de yeni bir değer kaybı trendi olmaz ise sınırlı bir faiz indirimine gidebileceğine artık kesin gözüyle bakıyor. Yapılması gerekenin indirime önümüzdeki yıl başlanması olarak görülse de enflasyonun yine de 150-250 baz puanlık indirime izin verecebileceği yönünde görüşler siyasi istekleri de göz önüne alarak oluşmuş durumda.
Piyasalarda erken olarak nitelenebilecek sınırlı bir indirime siyasilerin nasıl bakacağı sorusu da son dönemde gündeme daha çok geliyor. Siyasilerin sınırlı indirimi yeterli görüp görmeyeceği ve buna yönelik çağrıları önümüzdeki aylarda TL'de yeniden değer kayıplarını tetikleyebileceği endişesi de piyasalarda baskı yaratıyor.
AŞILAMA HIZLANIYOR TURİZM BEKLENTİLERİ CANLANIYOR
Türkiye'de son 24 saatte yapılan koronavirüs aşısı sayısı 1 milyonun üzerinde kalmaya devam ederken, sokağa çıkma yasaklarının 1 Temmuz'dan itibaren kaldırılacağı açıklandı.
Son yedi günde yakalanan salgının en yüksek aşılama hızı dün de korundu. Geçen hafta günde ortalama 1 milyon kişinin ilk doz aşıları yapılırken, saat 0756 itibarıyla son 24 saatte 1.1 milyon kişiye ilk doz aşısı yapıldı.
Böylece 83.6 milyon olan nüfusun 1.3 puan artışla yüzde 33.8'i ilk doz aşısını almış oldu. Tam etkili çift doz aşısını olanların nüfusa oranı ise 0.1 puan artışla yüzde 17.3 oldu.
Türkiye'ye salgın öncesi en çok turist gönderen Rusya'dan Türkiye'ye uçuşlar bugünden itibaren yeniden başlayacak. Kararın turizme etkisi de yakından izleniyor. TCMB'deki sık başkan değişimi, uygulanan politikaların ödemeler dengesinde orta vadede sorun yaratabileceği endişesi ve siyasetin düşük faiz istekliliği Türkiye ekonomisine ilişkin öne çıkan endişeler olmayı sürdürüyor. Bu nedenle turizmle yaşanacak döviz girdisinin bu yılki seyri yatırımcılar tarafından daha yakından izleniyor. Bugün takip edilecek lokal veriler arasında tüketici güven endeksi Hazine'nin 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 5 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvillerin yeniden ihraçları yer alıyor.Arti Gerçek