Dar bantta, tarihi zirveye yakın, yatay bir seyir izleyen dolar/TL güne zirve seviyesinin hemen altında başladı.

Piyasada bugün ana gündem maddesi olarak Cumhurbaşkanı Yardımcı Cevdet Yılmaz başkanlığında gerçekleştirilecek Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı ve Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı izlenecek.

EKK toplantısında gündem başlıkları arasında Orta Vadeli Program (OVP) tedbirlerinin değerlendirilmesi ve 2025-2027 yıllarını kapsayan güncel OVP hazırlık süreci yer alacak.

Toplantının diğer iki gündem maddesi ise "güneş enerji santrallerinin sulama birlikleri sahasında kullanımı ile tarımsal üretimin artırılması" ve "il istihdam ve mesleki eğitim kurulları" olacak.

İç gündemde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AKP MKYK toplantısı, Temmuz ayı tüketici güven endeksi ve Hazine borçlanmaları da takip edilecek.

Hazine Temmuz ayı iç borçlanma programını bugün 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı ve 9 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil yeniden ihracı ile tamamlayacak.

2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm Raporu: İş Gücü Gelirindeki Düşüş ve Eşitsizlikler 2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm Raporu: İş Gücü Gelirindeki Düşüş ve Eşitsizlikler

Küresel piyasalarda ise ABD Başkanı Joe Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesi ve bilançolar takip ediliyor. Yatırımcılar bugün Tesla ve Alphabet'in New York borsa kapanışı sonrasında açıklayacakları bilançoları bekliyorlar.

TCMB'DEN 'SABİT' BEKLENTİSİ

Reuters anketine katılan 26 ekonomistin tamamı politika faizinin bu ay yüzde 50'de sabit tutulacağı tahmininde bulundu.

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından Haziran ayından beri Cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini sonuncusu mart ayında olmak üzere 4 bin 150 baz puan yükseltti.

TCMB son Para Politikası Kurulu toplantısında enflasyon ve ileri dönük yönlendirmede kullandığı ana mesajlarını değiştirmemişti. TCMB yüzde 50 seviyesindeki politika faizi ile sıkı para politikası duruşunun enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar devam korunacağını söylüyor. Bugün de PPK metnindeki mesajlar bu kapsamda yakından takip edilecek.

Anketteki soruya cevap veren 23 ekonomistin medyanına göre, yıl sonundan önce TCMB'nin ilk faiz indirimini gerçekleştirmesi hala genel beklenti.

Ancak Reuters anketi faiz indirimlerinin büyük bölümünün önümüzdeki yıl yapılacağını gösteriyor. Reuters anketine göre TCMB'den 2025 sonuna kadar 2,250 baz puan faiz indirimi bekleniyor.

Yerel seçimler sonrasında dolar karşısında nisan ayını yatay, mayısı ise çok sınırlı değer artışı ile kapatan TL, haziranda ise yüzde 1,8 değer yitirdi. Temmuza değer kazancıyla başlayan TL geçen hafta yaklaşık yüzde 1 değer kaybetti. TL bu hafta ise dolar karşısında yüzde 0,6 değer kazandı.

Dolar/TL'de zirve 33.1250 olurken kur bu sabah 32.9 civarında güne başladı. Bankacılar TL'nin Moody's not artışından da destek bulduğunu söyledi.

GECELİK FAİZ 1 HAFTA SONRA POLİTİKA FAİZİ ÜZERİNDE

Gecelik faiz geçen hafta politika faizinin altına kaldıktan sonra depo ihalelerinin de desteğiyle dün yüzde 50,1'e yükseldi.

TCMB geçen hafta kur korumalı mevduata (KKM) uygulanacak en düşük faiz oranını yüzde 35'e düşürmüştü. TCMB bankacılık sistemindeki TL mevduat payını artırmayı amaçlayan adımına bu hafta sonu YUVAM hesaplarını da ekledi.

TCMB'nin son adımı ise yabancı para krediler için yüzde 2 olan aylık büyüme sınırının yüzde 1,5'e indirilmesi oldu. Uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarından sağlanan kaynaklar kapsamında kullandırılan yatırım kredileri ise TL ve YP kredi büyüme sınırlarından muaf tutulacak.

Kaynak: sözcü- Reuters