İsrail saldırılarının 6. aya girdiği Gazze Şeridi'ndeki hastanelerden gelen yetersiz beslenmiş Filistinli çocukların açlıktan öldüğü haberlerinin ardından Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) açıklama yaptı. DSÖ'nün "Gazze'nin kuzeyine daha düzenli erişim sağlama çabalarına rağmen" ekimden beri ilk kez haftasonunda Avda ve Kemal Advan hastanelerini ziyaret edebildiğini belirten Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus, kuzeyde çocukların açlıktan öldüğüne dikkat çekti.

Filistin haber ajansları Wafa ile Ma’an ve Katar kanalı Al Jazeera'ya konuşan tıbbi kaynakların 16 çocuğun açlıktan öldüğünü doğrulamasının ardından, DSÖ Genel Direktörü paylaşım yaptı. İsrail'in yıkıp tecrit ettiği, yardımların ulaşmadığı Kuzey Gazze'de "ciddi düzeyde yetersiz beslenmenin" hakim olduğunu aktaran Tedros, gıda eksikliğinin 10 çocuğun ölümüne neden olduğunu söyledi.

Gazze'den gelen haberlere göre kuzeydeki Kemal Advan Hastanesi'nde yetersiz beslenme ve su kaybı (dehidrasyon) nedeniyle en az 15 çocuk ölürken 6 çocuk yoğun bakımda. Önceki gün en güneydeki Refah kentinin Ebu Yusuf en Neccar Hastanesi’nde aynı nedenlerle 16. çocuk öldü. DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, "Resmi olmayan rakamların ne yazık ki daha yüksek olması beklenebilir" dedi.

Doğduğunda yeterli oksijene ulaşamaması nedeniyle beyin felci geçirmiş Yazan el Kafarna isimli çocuğun gerekli tedavi ve özel diyete ulaşamadığı için sağlık durumu kötüleşmişti. Kuzeyden güneydeki Neccar Hastanesi’ne getirilen 10 yaşındaki Yazan kurtarılamadı, ancak sosyal medyada yayılan görüntüleri İsrail'in açlığı silah olarak kullandığına dair farkındalığı artırdı.

Reuters, sınırdan az sayıda da olsa yardım kamyonu girebilen tek nokta olan en güneydeki Refah'taki hastanelerden Yazan'ın yanısıra diğer yetersiz beslenmiş çocukların haberini geçti. Haberde "Yazan'ın cumartesi günü çekilen fotoğrafta solgun, bir deri bir kemik, kol ve bacakları iskelet gibi" göründüğü aktarıldı. Son günlerinde Yazan'ı yalnız bırakmayan annesi Um Yazan Kafarna, "Yiyor, içiyor, hareket ediyor, oynuyor, gülüyordu. Ben de onunla oynardım" dedi.

Reuters'e konuşan hemşire Diya el Şair, yetersiz beslenmeden ve çeşitli hastalıklardan mustarip çocukların daha önce görülmemiş sayılarda geldiğini söyledi. Hemşire "Yetersiz beslenmeden mustarip çok sayıda hastayla karşı karşıya kalacağız" dedi.

Reuters, manzarayı "Biri sarı hırka, diğeri çizgili üst giymiş, gözleri çökmüş ve yüzleri zayıf iki Filistinli çocuk, klinikteki yatakta yan yana yatıyordu. Onlara çok büyük görünen bebek bezlerinden dışarı kemikli bacakları çıkıyordu" diye tasvir etti.

Yanındaki teyzesi Esra Kalah, sarı hırkalı küçük çocuk Ahmed Kannan'ın 6 kilo çektiğini; bunun savaş öncesi vücut ağırlığının yarısı olduğunu söyledi. "Durumu her geçen gün daha da kötüleşiyor. Tanrı bizi gelecek olanlardan korusun" dedi.

Reuters, cumartesi günü Kuzey Gazze'deki Kemal Advan Hastanesi'nde çekilen bir videoyu da aktardı. Enver Abdulnabi adında bir kadın, yeni ölen küçük kızı Mila'nın üstüne kapanıp "Kızım, güzel kızım, nazik kızım göçtü gitti" diye ağladı. Daha sonra gözyaşları içinde Mila'nın kalsiyum ve potasyum eksikliği çektiğini anlattı.

Kemal Advan Hastanesi yoğun bakım ünitesinde çalışan Dr. Ahmed Salim, çocuk ölümlerinin yüksek olmasının nedenlerinden birinin de yeni annelerin yetersiz beslenmesi olduğunu söyledi. "Anneler çocuklarını emziremiyor. Mama sütümüz yok. Bu da buradaki çocukların yoğun bakımda ölmelerine neden oldu. Ayrıca kreşte de çok sayıda ölüm oluyor" diye konuştu.

Kemal Advan Hastanesi Müdürü Hüsam Ebu Safiye, “Çocukların ölümleri açlık, yetersiz beslenme ve yakıt kıtlığından kaynaklanıyor” dedi. “Şu anda hastanedeki çocukların durumu stabilden kritiğe kadar değişiyor ve her an solunum cihazına ihtiyaç duyabilirler. Ama yakıt tamamen bitti, bu da oksijen cihazlarının durmasına yol açtı" diye devam eden Ebu Safiye, "Yakıtsız kalmaya devam edersek gelecek saatlerde daha fazla çocuğun ölümüyle karşı karşıya kalacağız" uyarısını yaptı.

DSÖ Genel Direktörü, Kuzey Gazze'deki durumu "ciddi düzeyde yetersiz beslenme, çocukların açlıktan ölmesi, ciddi yakıt, gıda ve tıbbi malzeme kıtlığı, yıkılan hastane binaları" diye aktarırken, en az 300 bin Filistinlinin çok az yiyecek ve temiz su ile hayatta kalmaya çalıştığını söyledi. "Binalardan biri yıkıldığı için Avda Hastanesi'ndeki durum özellikle dehşet verici" diye ekledi.

Geçen hafta BM, Gazze'deki kıtlığın "neredeyse kaçınılmaz" olduğu uyarısını yaptı. 2 Şubat'ta BM Güvenlik Konseyi'ni bilgilendiren BM İnsani Yardım Koordinatörü Ramesh Ramasingham, Gazze Şeridi'nde en az 576 bin kişinin (2.3 milyonluk nüfusun dörtte birinin) korkunç düzeyde gıda güvensizliğiyle karşı karşıya ve kıtlığa yakın olduğunu söyledi.

Kuzey Gazze'de 2 yaşın altındaki her 6 çocuktan 1'inin "akut yetersiz beslenme ve zayıflıktan" mustarip olduğunu ve vücutlarının tükendiğini belirten BM yetkilisi, "Bugünkü tablo ne kadar korkunçsa, daha da vahimleşmesi kuvvetle muhtemel" uyarısında bulundu.

Önceki gün BM'nin çocuk kurumu UNICEF'in Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr, "Yetersiz beslenme Gazze Şeridi'ni kasıp kavururken, korktuğumuz çocuk ölümleri gerçekleşiyor. Bu trajik ve korkunç ölümler insan yapımı, öngörülebilir ve tamamen önlenebilir" açıklamasını yaptı.

Cumartesi günü ABD, Gazze'ye 38 binden fazla yemek öğünü içeren ilk insani yardımını havadan attı. Ancak yardım kuruluşları, daha önce Britanya, Fransa, Mısır ve Ürdün tarafından da gerçekleştirilen havadan yardımların insanlara malzeme ulaştırılması için verimsiz bir yol olduğunu söyledi. (BBC, Reuters, Şarkul Avsat, Artıgerçek)