Eski Yüksekova Belediye Başkanı ve Kanaat Önderi Nejdet Buldan Yüksekova'da son zamanlarda değişen düğünler, taziyeler, faizcilik, örf  ve adetler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Faiz işiyle uğraşanların sayısının ilçede arttığını söyleyen Buldan, "Benim gördüğüm kadarıyla Yüksekova’da faizcilik almış başını gidiyor, en büyük tehlike budur aslında. Bununla ilgili uzlaşmazlıklar ve anlaşmazlıklar var. Bu da toplumun kavga edici bir toplum haline gelmesine neden oluyor. Bu konuda özellikle yaşlılarımıza, gençlerimizi  iyi tembih etmeleri, iyi eğitim vermeleri, gençlerimizin de buna uymalarını tavsiye ediyorum" dedi.

"Düğünlerdeki gösteriş ve gereksiz masraflar aileleleri sıkıntıya sokuyor"

Buldan, "Aile kurmak bir toplumsal gelenektir, Bu kürtler de aşiretlerde, başka ülkelerde de var. Ancak Yüksekova da bu durum çığırından çıkmış. Düğün sahipleri tanıyıp tanımadığı herkesi davet ediyor.  Bir kişi günde 3 düğüne gidip düğün hediyesi attığında zor durumda  kalıyor, düğünlerde verilen yemeklerde çok masraflı oluyor düün sahibi için. Bir kişi düğün hediyesi olarak  verdiği hediye bir yemeği karşılarken kendisiyle beraber  getirdiği 3 ya da 4 kişiye düğün yemeğini veriyor. Gelin damada  verilen düğün hediyesi bu gereksiz yemek masraflarını karşılayamıyor.

İnsanlar yazın düğünler için çalışıyor kışın da yakacak için çalışıyor diye bir tabir var Yüksekova’da. Gerçekten  Yüksekova’da düğünlere harcanan para korkunç  miktarlarda , bunun önüne geçmek için gelecek düğün sezonunda  Yüksekova’nın tüm aşiret büyükleriyle kanaat önderleri, aksakallılarıyla toplanıp bir karar almak için harekete geçeceğiz" şeklinde konuştu.

Düğünlerde ve taziyelerde  halkı rahatlatacak bazı adımların atılması için elinden geleni ileri gelenlerle beraber yapacağını ve buna hazır olduğunu belirten Buldan, "Düğünlerde abartı ve gösterişlere son verilmesi konusunda halkımıza çağrıda bulunuyorum! Lütfen  komşunuzu, akrabalarınızı, esnaflarınızı, dostlarınızı ve en önemlisi  Yüksekova ve çevre köylerinde yaşayan  tüm halkımızı zor durumda bırakmayacak şekilde düğün ve taziyeler  yapın" diye konuştu

Yüksekova'da   alacak, verecek meselelerinde bazı çıkan olaylar çıkıyor buna dair görüşünüz nedir?

CHP Hakkari İl Başkanı Çakırbeyli'den Mevlid Kandili Mesajı CHP Hakkari İl Başkanı Çakırbeyli'den Mevlid Kandili Mesajı

Buldan, "Bugün de aileler aynısını yapıyor geçmişte yapılanlar  çocuğunu tembih etmek çocuklarıyla bu konularda sohbet etmek  iyi davranmamak ve kavga etmenin iy bir şey olmadığını söylemeleri gerekiyor.

Kimin ne ticaret yaptığı bizi ilgilendirmez ama iki kişi arasında olan ticari anlaşmazlığı parasal anlaşmazlığı aşiretler bazında çatışma haline getirmek doğru değildir. Bu durum hepimiz rahatsız ediyor, bunun önüne geçmemiz her ailenin kendi çocuklarına karşı olan sorumluluğundan kaynaklanıyor" dedi.