EĞİTİM-SEN Hakkari Şubesi Yürütme Kurulu yaptığı yazılı açıklamayla şu ifadelere yer verdi; 2021-2022 eğitim-öğretim yılı bugün sona ermektedir. Türkiye’de 17 Milyon ilimizde yaklaşık 68 bin öğrenci bugün karne heyecanı yaşamaktadır.
İki yılı aşkın süredir devam eden Kovid-19 salgını koşullarının eğitim öğretime olumsuz etkileri geçtiğimiz eğitim öğretim yılında yaşanan sorunları daha da ağırlaştırmıştır. Bununla birlikte eğitimin niteliğinde yaşanan gerilemenin sürmesi, son yıllarda belirgin şekilde artan eğitimde ticarileşme ve eğitimi dinselleştirme uygulamaları, okulların fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin sürmesi, kalabalık sınıflar sorunu, ikili öğretim, taşımalı eğitim, çocuk ve gençlerin dini cemaat ve vakıfların kreşlerine ve yurtlarına yönlendirilmesi, çocuklara yönelik taciz ve istismar vakalarının artması, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulamasının sürmesi, ataması yapılmayan öğretmenler sorunu vb. gibi çok sayıda sorun, eğitim sisteminin belli başlı sorunları olarak geçtiğimiz öğretim yılına da damgasını vurmuştur.
Eğitimde yaşanan ve yapısal hale gelen sorunlar her ne kadar görmezden gelinmeye çalışılsa da eğitim sorunu, ekonomiden yaşanan gelişmelerin ardından halkın en önemli ve öncelikli gündemini oluşturmaktadır. Çocuklar eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamamakta, çocuk yaşta evlenmenin önüne geçen adımlar atılmamaktadır. Yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere kız çocukları ve kırsal kesimde yaşayan çocuklar açısından eğitime erişim konusunda ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bölgesel, cinsel, sınıfsal vb. eşitsizlikler, anadilinde eğitim gibi en temel sorunlar iktidarın çözmek bir yana daha da derinleştirdiği sorunlar olarak varlığını sürdürmektedir.
Ülkedeki etnik, dilsel, kültürel çeşitlilik ve inanç çeşitliliği, eğitim programlarında ve ders kitaplarında neredeyse hiç yansıtılmamaktadır. Eğitim sisteminde ve toplumsal yaşamda benimsenen tekçi anlayış, farklı inanç, kimlik ve mezhepleri yok saymayı, onları ve taleplerini görmezden gelmeyi ısrarla sürdürmektedir. Türkiye’nin kamusal, laik, bilimsel eğitim konusunda olduğu gibi, anadilinde eğitim konusundaki olumsuz sicilini ısrarla sürdürmesini de anlamak mümkün değildir.
2021-2022 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA YAŞANAN BAŞLICA SORUNLAR ŞU ŞEKİLDEDİR:
-ÇOCUKLARA VE ÇOCUK HAKLARINA YÖNELİK TEHDİTLER
-EĞİTİMDE TİCARİLEŞTİRME VE DİNSELLEŞTİRME POLİTİKALARIN SÜRMESİ
-MEB BÜTÇESİNİN ZORUNLU İHTİYAÇLARI KARŞILAMAMASI
-ÖZEL ÖĞRETİME DESTEK SÜRERKEN KAMUSAL EĞİTİM POLİTİKALARININ TERK EDİLMESİ
-EĞİTİM HARCAMALARININ VELİLERİN SIRTINA YIKILMASI
-20. MİLLİ EĞİTİM ŞURASININ ÇOCUKLARIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNE AYKIRI KARARLAR ALMASI
-MEB, EĞİTİM SİSTEMİNİ PROTOKOLLERLE YÖNETMESİ
-ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU HAKLARIMIZI VE TALEPLERİMİZİ İÇERMEDEN ÇIKARILMASI
-EĞİTİMDE GÜVENCESİZ İSTİHDAM VE ATAMALARDA MÜLAKAT ISRARININ DEVAM ETMESİ
-GENEL İDARİ HİZMETLER, TEKNİK PERSONEL, YARDIMCI HİZMETLİLER, USTA ÖĞRETİCİLER VE OKULLARDA GÖREV YAPAN İŞKUR TYP PERSONELİ SORUNLARININ ÇÖZÜLMEMESİ
-ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİ ATAMALARINDA YAŞANAN MÜLAKAT SORUNU
-HUKUKSUZ KHK İHRAÇLARI SORUNUN HALA ÇÖZÜLMEMESİ
İLİMİZ GENELİNDE 2021-2022 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA YAŞANAN BAŞLICA EĞİTİM SORUNLARI ŞU ŞEKİLDEDİR
Köylerde çalışan ve barınma imkânı olmayan yerlerde öğretmenlerin ulaşım sorunu ve ek ulaşım ücretleri
- Okullarda kalorifercinin olamayışı ve bu ihtiyacı Okullarda temizlik personeli ,yardımcı hizmet personeli ve kalorifercinin olmayışı bu ihtiyacın bir çok yerde okul idareleri öğretmenlerden toplanan ücretlerle veya köy korucuları alınarak karşılamaya çalışması.
- Öğretmenlerin barınma sorunu.
- Yardımcı hizmet personeli ve memurların giyim yardımı bedelinin güncel olmayan düşük rakamlarla ödenmesi.
- Öğretmen evlerinin yapısı ve işleyişi ve ücretlerinin yüksek olması.
- Taşımalı eğitimin uygulandığı okullarda servislerin denetim sorunu ve burada öğrencilere verilen yemeğin nitelik sorunları.
- Taşımalı eğitimin uygulandığı okullarda öğle araları kısa tutulmakta bu yüzden burada çalışan öğretmenlerin beslenme ihtiyaçlarının karşılanması sorunu.
- Telafi eğitim programlarının uygulanmaması.
- Ek derslerin zamanında yatırılmaması
- Okullarda derslik sorunu ve sınıfların kalabalık olması.
- Yönetici atamalarındaki mülakat ve keyfi yaklaşımlardan dolayı mağduriyetlerin oluşması.
- Birçok okulda akıllı tahta ve donanım malzemelerinin bulunmaması.
- Zorunlu hizmet bölgelerindeki çalışanlara zorunlu hizmet tazminatının verilmesi
- Ücretli öğretmenlerin başta ekonomik olmak üzere yaşadığı sorunlar
- Yüksekova Büyük çiftlik ÇPAL okul binasının olmayışı
- Yüksekova 15 temmuz şehitleri Anadolu lisesi ile kız imam hatip liselinin iç içe olmasından kaynaklı yaşanan sorunlar.
- Yüksekova Dilektaşı ilk ve ortaokulunun yol sorunu.
- Yüksekova Vezirli köyü ilk ve ortaokulunun üst geçidinin olmayışı ve tehlike oluşturması.
- Yüksekova Armut düzü köyü ilk ve ortaokulunun tamamının ücretli öğretmenlerden oluşması.
- Derecik Umurlu köyü ilk ve ortaokulu köy yolunun stabilize olmasından kaynaklı ulaşım sorunu.
- Çukurca Cumhuriyet ilkokulunun binasının eski olması ve yeni bina ihtiyacı
SONUÇ
Eğitim sisteminde yaşanan sorunların ülkedeki ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda yaşanan gelişmelerden ayrı ve bağımsız olmadığı açıktır. Eğitim Sen, her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, okul öncesinden üniversiteye kadar bilimin ve laikliğin değil, milliyetçiliğin, ayrımcılığın ve inanç sömürüsünün referans alındığı bir eğitim sisteminde kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı için mücadelesini kesintisiz sürdürmeye kararlıdır" denildi.