Şube tarafından yayınlanan durum raporunda, hükümetin eğitim alanında izlediği politikaların, hem öğretmenleri hem de öğrencileri mağdur ettiği vurgulandı.

Ekonomik Zorluklar Eğitimi Vuruyor

Raporda, son yıllarda yaşanan ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve derinleşen ekonomik zorlukların eğitim masraflarını katladığı belirtildi. Velilerin, okul kayıt ücretlerinden kırtasiye masraflarına, okul kıyafetlerinden servis ücretlerine kadar geniş bir yelpazede karşılaştıkları yüksek maliyetlerin, özellikle dar ve orta gelirli aileleri zor durumda bıraktığı ifade edildi. Bu durumun öğrencilerin okula olan motivasyonunu ve aidiyet duygusunu olumsuz etkilediğine dikkat çekildi.

Anadilinde Eğitim Hakkı Yoksunluğu Devam Ediyor

Raporda, anadilinde eğitim hakkının bölgede yüzbinlerce öğrenci için erişilemez olduğu ve bu durumun öğrencilerin psikolojik, sosyolojik ve pedagojik olarak olumsuz etkilenmesine yol açtığı belirtildi. Eğitim sisteminde anadilinde eğitimin yalnızca haftada iki saatlik seçmeli ders olarak sunulmasının, hükümetin samimiyetten uzak olduğunu gösterdiği ifade edildi.

Hijyen ve Temizlik Sorunları Alarmlar Veriyor

Eğitim-Sen, okullardaki temizlik personeli eksikliğine ve okulların hijyenik olmayan koşullarda eğitime başlamak zorunda kalmasına dikkat çekti. Özellikle Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında istihdam edilen temizlik personelinin, yeni İşgücü Uyum Programı (İUP) ile birlikte daha da zor koşullar altında çalışmaya mahkum edildiği, bu durumun hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin sağlığını riske attığı belirtildi.

Öğretmen Eksikliği ve Eğitimde Kalite Sorunu

İlimizde neredeyse tüm okullarda öğretmen eksikliği yaşandığını ve Pazartesi günü ders başı yapacak öğrencilerin öğretmensiz kalmasının büyük bir sorun teşkil ettiğini vurgulayan rapor, ikili eğitim, kalabalık sınıflar, taşımalı eğitim ve öğretmen lojmanları gibi sorunların da öğrenciler, veliler ve öğretmenler üzerinde ciddi sıkıntılar yarattığını belirtti.

Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, Taşımalı Eğitim Sorunlarını Meclise Taşıdı Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, Taşımalı Eğitim Sorunlarını Meclise Taşıdı

Eğitim-Sen: "Eşit ve Ücretsiz Eğitim İçin Mücadeleye Devam Edeceğiz"

Eğitim-Sen Hakkari Şubesi, demokratik, bilimsel, laik, kamusal, parasız, nitelikli ve anadilinde eğitim mücadelelerine her şartta devam edeceklerini belirtti. Eğitimde yaşanan eşitsizliklerin ortadan kaldırılması için kamusal eğitim anlayışının benimsenmesi gerektiğini vurgulayan sendika, devletin eğitimdeki sorunları çözmek için acil adımlar atması gerektiğini belirtti.

Eğitim-Sen’in raporu, eğitimin bir temel insan hakkı olduğunu ve bu hakkın korunması için daha fazla adalet ve eşitlik talep ettiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.