Eğitim-Sen Hakkari Şubesince yapılan yazılı açıklamada olarak sendika olarak eğitim ve öğretimi yakından ilgilendiren iki konuda kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıldı.

Açıklamada İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı kurumlarda pandemi koşullarında temizlik ve hijyen koşullarını sağlayacak yardımcı hizmet personeline ihtiyaç olduğu belirtildi.

Hakkari’deki 424 okulda çalışan toplam kadrolu yardımcı hizmet personeli sayısının 100’e yakın olduğu, İŞKUR üzerinden yapılan yardımcı hizmet personeli alımlarının ihtiyacı karşılamadığı ifade edilen açıklamada, “Tüm ilde milli eğitim müdürlüğüne bağlı okullarda çalıştırılmak üzere İŞKUR üzerinden 111 alım yapıldı. Bu alımların 33,ü merkeze, 40’ı Yüksekova, 20’ si Şemdinli,14’ü Derecik ve 4’ü Çukurca’da görevlendirilecek şekilde yapılmıştır” denildi.

Mazlum Abdi'den 'Minbic'de ateşkes' açıklaması Mazlum Abdi'den 'Minbic'de ateşkes' açıklaması

İl bazında okullarda temizlik personeli ihtiyacının 1000’in üzerinde olduğuna dikkat çekilen açıklamada 111 kişilik alım yapılması eleştirildi.

Yetkililere acil önlem alma çağrısı yapılan açıklamada, “Okulların pandemi koşullarında açık tutulmasının ve hiçbir şekilde kapanmaması gerektiği toplumun tüm kesimlerinin ortak talebi olduğu bu süreçte okullarımızda temizlik ve hijyen konusunda çok büyük eksiklikler yaşanmaktadır. Bu konuda okul idareleri büyük bir çaresizlik içinde kendi imkanları dahilinde bu hizmeti yürütmektedir. Bu hizmet kimi yerde okuldaki eğitim emekçileri veya öğrenciler tarafından yürütülmektedir. Her fırsatta, her türlü tedbiri aldıklarını ifade eden gerek bakanlık ve gerekse yereldeki temsilciler bu konuda gerekli adımları derhal atmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Hakkari’de üniversite öğrencilerinin barınma sorununu yaşadığına dikkat çekilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Hakkari üniversitesinde 3000’ in üzerinde olan öğrenci sayısının yaklaşık 2000’ i Kredi Yurtlar Kurumuna Yurt başvurusunda bulunmuştur. Hakkari’de Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı mevcut yurt kapasitesi 700 kişidir. Buna göre yaklaşık 1300 öğrenci barınma sorunu yaşamaktadır. Hakkari’de kiralık ev bulmakta büyük güçlük çeken ve buldukları kiralık evlerde de ciddi kiralar ödeyen öğretmenler başta olmak üzere diğer kamu çalışanlarının ev ve barınma sorunu devam ederken, bunun üzerine gelen üniversite öğrencilerinin kiralık ev bulması ya da buldukları evlerin kirasını karşılamaları imkansız görünüyor.

Kentimizde bu sorun yeni değil 2019-2020 Akademik yılında bile birçok öğrenci barınma sorunundan dolayı kayıt dondurmuştu. Basına yansıyan ve bizim de takip ettiğimiz kadarıyla ilimiz yerelinde mülki amirlerin öğrencilerin barınma sorunu ile ilgili iki toplantı yaptığıdır. Fakat bu toplantılarda hangi kararların alındığı ve nasıl çözüm önerilerinin geliştirildiği kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Biz öğrencilerin insanca yaşayabileceği beslenme, barınma hakkının anayasal bir hak ve kamusal bir sorumluluk olduğunu hatırlatmak isteriz. Üniversite öğrencilerinin barınma sorunun daha fazla manipüle edilmeden bir an önce çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu sorunun aşılması noktasında önerilerimiz ise ilimizde kamuya ait boş binaların bir an önce yurtlara dönüştürülmesi ve öğrencilere ayrım yapılmaksızın ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde burs verilmesidir. Ayrıca şehirdeki kiralık ev baskısını azaltacağından TOKİ’nin Merkez Karşıyaka Mahallesi Gopsi Mevkiinde yapımını tamamladığı 400 konutun bir an önce hak sahiplerine teslim edilmesidir.”