Hakkari Haber

Ekonomik kriz Hakkari'de 'Kadın Emeği Tandırı'nı da vurdu

6 kadına istihdam sağlayan "Kadın Emeği Tandırı"nda çalışan sayısı 2'ye düştü. Tandırı işleten Melike Özcan, kriz nedeniyle gelirin giderleri karşılamadığını belirtti.

Abone Ol

Hakkari'nin Serê Solan (Sümbül) Mahallesi Tekser Mevkiinde, ekonomik krize karşı 4 yıl önce alternatif olarak kurulan Kadın Emeği Tandır Evi, maliyetlerin artması nedeniyle zor günler yaşıyor. 

Melike Özcan’ın 4 yıl önce açtığı tandır, 6 kadına istihdam sağladı. Bölgeye ait kade, laşe, teptepe ve girde gibi ekmek çeşitleri üreterek, satışını yapan kadınlar, kısa sürede kentte ilgi görse de, ekonomik kriz nedeniyle bu aralar satış yapamıyor. Öyle ki tandırda artık sadece 2 kadın çalışıyor. 

'TANDIR İŞLETMEK SANA MI KALDI' DEDİLER 

Tandır açma fikrinin ailesi tarafından olumlu karşılanmadığını söyleyen Özcan, “Babam sürekli, ‘tandır işi yapmak sana mı kalmış bırak eşin çalışsın sen evinde otur çocuklarına bak’ diyerek geri adım attırmaya çalıştı. Ama ben dinlemedim ve eşimle birlikte kendi iş yerimi açtım. Bu bize miras kalan Kürt halkının bir kültürü ve yaşam biçimi olan bir gelenekti. Bir yandan bu geleneği yaşatıyor, bir yandan ise ailemi geçindiriyorum” dedi. 

 

Melike Özcan

GELİR GİDERLERİ KARŞILAMIYOR 

Sabah saat 06.00’da tandırı açtığını ifade eden Özcan, saat 08.00’de ilk ekmeği ürettiklerini belirtti. Ekonomik krizin tandırı da etkilediğini ifade eden Özcan, “Önce lavaş ekmek çıkarıyor, ardından uzun bir süre bekleyip teptepe ekmeği çıkarıyoruz. Her iki ekmek çeşidi için günde 2 torba un harcıyoruz. 10 tane lavaş ekmeğini 50 TL, 5 adet teptepe ekmeğini ise 55 TL’den satıyoruz. Ülkenin içerisinde olduğu bu kriz nedeniyle belirlediğimiz ekmek fiyatı giderleri karşılamıyor” diye belirtti. 

EKMEĞE ZAM YAPMIYOR 

Halkın alım gücünün düşük olduğunu bu nedenle una sık sık zam gelmesine rağmen ekmeğe zam yapamadıklarını söyleyen Özcan, “Ne biz ne de çalışan kadınlar, emeğinin karşılığını alamıyor. Mecbur olduğumuz için karın tokluğuna çalışıyoruz. Sabah 06:00’dan akşam 16:00’e kadar ekmek pişirip sonucunda emeğinin karşılığını da alamamak zor bir durum” dedi.

6 ÇALIŞANDAN 2'YE DÜŞTÜ

Tandır ateşini yakmak için bir ton odunu 5 bin, unu ise 700 TL’den satın aldıklarını söyleyen Özcan, “Sattığımız ekmek ucuz, un ve odun ise pahalı. Colemêrg’te ne yazık ki başka yapacak iş yok, iş istihdamı sağlayan hiç kimse yok. Colemêrg’te yaşam gün geçtikçe zorlaşıyor. Ülkedeki krizi Colemêrg halkı derinden yaşıyor. İstanbul’da 500 TL olan un fiyatı Colemêrg’e gelene kadar akaryakıt zamları nedeniyle 700 TL oluyor. Eskiden 6 kadınla çalışırken şimdi ise 2 kadın çalışıyoruz. 6 kadınla bu işi rahatlıkla ve çok yorulmadan yaparken, kriz nedeniyle şuan sadece 2 kadınla yapıyor ve daha çok yoruluyoruz” şeklinde konuştu.

“Ben burayı açtıktan sonra 3-4 kadın daha benim gibi tandır işine yönelerek, kendi iş yerlerini açtı. En azından kadınlara iyi bir örnek oldum” diyen Özcan, kentte 4 tandırda kadınların çalıştığını söyledi. 

'KRİZİN SEBEBİ SAVAŞ' 

Ülkedeki ekonomik krizin temel nedeninin hükümetin yanlış ve savaş politikalarındaki ısrarı olduğunu söyleyen Özcan, “Eğer savaşa son verilirse ülkenin tamamı refaha kavuşur. Savaşa harcanan bütçe halkın yararına harcansa ülke kısa sürede krizden kurtulur. Ama savaş durmadığı sürece ülkenin bütçesi boşa harcanmaya devam edecek. Bunun tek çözümü barış ve dökülen kanın son bulması” ifadelerini kullandı.