Ağrı Dağı'nda volkanik patlama sonucu oluşan ve eteğine yayılan taşları toplayan taş işçileri, taşları Iğdır kent merkezinde bulunan taş pazarına götürüp satıyor. Pazar, “ekmeğini taştan çıkartıyor” söyleminin hayat bulduğu alana dönerken, zorluklarla toplanan taşları traktöre taş işçileri kent merkezindeki pazara getirerek burada satışa sunuyor. Ancak birçok alanda olduğu gibi ekonomik kriz taşçıları da olumsuz etkiledi.

20 yıldır taş toplayan İsmail Bozkurt, yaptıkları işin zorluklarına dikkat çekti. Krizden kendilerinin de etkilendiğini her geçen yıl bir önceki yılı aradıklarını dile getiren Bozkurt, yanında çalıştırdığı işçilere 1500 TL günlük yevmiye verdiğini ancak bu parayı da bir traktör taşı satarak kazandığını ifade etti.

'EMEĞE VE ZAHMETE DEĞMİYOR'

Zamlar nedeniyle artık işçi çalıştıramadığını söyleyen Bozkurt, “Ne yaparsak yapalım emeğimize ve çektiğimiz zahmete değmiyor. Bizim işimiz hamallıktan öte bir durum değil” dedi.

13 Yaşındaki Nehir Usta, Oto Tamirinde Yılların Ustalarına Taş Çıkarıyor 13 Yaşındaki Nehir Usta, Oto Tamirinde Yılların Ustalarına Taş Çıkarıyor

ZARARINA SATIŞ YAPIYOR

Akaryakıttaki fiyat artışının işlerini olumsuz etkilediğini ifade eden Bozkurt yaşadıkları sıkıntıyı şöyle anlattı; “Geçen yıl bir traktör için 500 TL mazota veriyordum ve bir traktör taşı 1000 TL’ye satıyordum. Bu yıl ise traktöre 800 TL mazot parası veriyorum. Bir traktör taşı ise 1200 ile 1300 TL’ye satabiliyorum. Mazot fiyatında yüzde 30 oranda bir artış oldu. Bu da taşların satış fiyatına yansıdı. Halkta da para olmadığı için geçen yıllara göre satış azaldı. Geçen yıl 4 traktör satıp sürümden kazanırken bu yıl ise zar zor bir veya iki traktör satabiliyorum. Kimi zaman da zararına satış yapıyorum.”

'PİYASA DURGUN'

Aile geçimini sattığı taşlarla sağladığını ifade eden Bozkurt, “Ailem 8 kişi ve çalışan tek kişiyim. Günlük kazancım 300 ila 400 TL’dir. Bu kime yetecek” diye sordu. Geçen yıl en azından işlerini çevirebilecekleri bir oranda satış yaptıklarını ama bu yıl piyasanın durgun olduğunu belirten Bozkurt, “Taşları müşteriye sattık mı iyiyiz satmadık mı yerimizde kalıyoruz. Böyle giderse açlıktan öleceğiz” dedi.

Kaynak: MA