Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlaması sonrası Batılı ülkeler, bazı Rus bankalarını SWIFT ödeme sisteminden çıkaracaklarını duyurdu. Koordineli bir şekilde yayımlanan açıklamada "Rusya'yı uluslararası finans sisteminden ve ekonomilerimizden daha da izole etmeye kararlıyız" dendi.
İki ülke arasındaki savaşın ekonomi piyasalarını da etkilemesiyle gözler ekonomistlere çevrildi. Ekonomiye ilişkin yorumlarıyla öne çıkan ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Rusya'nın saldırısının ekonomiye etkilerini ele aldı.
Prof. Dr. Özgür Demirtaş, konuyu kişisel Twitter hesabı üzerinden yaptığı ve yayınında değerlendirdi.
Rusya’ya SWIFT yasağının Türkiye’yi de etkileyeceğini belirten Demirtaş, şunları kaydetti:
'TİCARETLER ZORLANABİLİR'
“Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile yaklaşık 13 milyar dolarlık anlaşması var. 13 milyar doların 2 milyar doları Ukrayna ile. Ticaretler zorlanabilir. Uluslararası firmalar biraz zorlanabilir. Switft yasağının olduğu yerde biz de vuruluruz. Burada Türkiye’nin bir kazancı yok.”
RUSYA, SWIFT YASAĞINI SAVAŞ İLE EŞDEĞER GÖRÜYOR
Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, henüz ismi açıklanmayan bir grup Rus bankasını uluslararası ödeme mesajlaşma sistemi SWIFT‘ten çıkarılma planını açıkladı. Bunun ardından gözler tabii ki Rusya’ya çevrildi. Rusya, olası bir SWIFT yasağının bir savaş bildirgesiyle eşdeğer olduğunu düşünüyor.
Rusya‘nın Ukrayna‘yı işgali, tüm dünyayı etkisi altına alan bir dizi sonucu tetikledi. Mülkiyet ve insan yaşamının yanında küresel finans da büyük bir darbe aldı. Buna kripto para birimleri de dahil. Cumartesi günü ise Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği, belirli Rus bankalarının SWIFT uluslararası ödeme sistemine erişiminin engelleyeceğini açıkladı. Bu da Rusya üzerindeki baskıyı artırdı.
Rusya için uygulanacak olan SWIFT yasağı, Rus ekonomisinin merkez bankası rezervlerini ele geçirmesini engellemek. Aynı zamanda bazı Rus bankalarının kritik bir küresel finans ağından uzak tutmak.
Merkez bankası kısıtlamaları, Kremlin’in 600 milyar doları aşan rezervlerine erişimi kısıtlamayı ve Rusya’nın artan Batı yaptırımlarına tepki olarak değer kaybederken rubleyi koruma kapasitesini engellemeyi amaçlıyor. Tüm bunlar Rusya’ya iç siyasi huzursuzluk getirebilir.
Associated Press’e göre, Rusya, SWIFT’ten çıkarılmanın savaş ilanıyla eşdeğer olacağını ilan etti.