TÜİK açıkladı: Ekim ayında işsizlik oranında büyük artış TÜİK açıkladı: Ekim ayında işsizlik oranında büyük artış

- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, İzmir ve Dersim'de Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerini ve maaş zamlarını protesto etti.

KESK Dersim Şubeler Platformu, Sanat Sokağı’ndaki protestosunda basın açıklaması yaptı. “TÜİK’in sahte verileri maaşlarımı eritiyor” pankartının taşındığı açıklamaya, çok sayıda kamu emekçisi katıldı. Platform adına konuşan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube başkanı Sinan Ulu, “Cumhurbaşkanı’nın sahte TÜİK rakamlarının üzerine birkaç puan koymaktan ibaret “müjdesinin” yaşadığımız gerçek enflasyon ve alım gücünün karşısında, hiçbir karşılığı yoktur” dedi.

RELATED VİDEO
‘GERÇEK ENFLASYON GİZLENİYOR’

İktidar, TÜİK ve yandaş konfederasyonun yarattığı girdap ile emekçilerin sefalet ücretiyle yaşadığını söyleyen Uluğ, şunları söyledi:

“Yandaş konfederasyon enflasyon altındaki oranların altına imza atıyor, TÜİK her altı ayda bir iktidarın ekonomi politikalarına uygun oranlar açıklayarak, gerçek enflasyonu gizliyor ve iktidar TÜİK verilerine göre enflasyon farkını vererek lütfedercesine artış oranı açıklıyor. Her zaman altını çizdiğimiz üzere, enflasyona göre maaş zammı ‘sıfır zam’ demektir. Sahte rakamlardan ibaret TÜİK verilerine göre maaş zammı ise reel gelirimizin erimesi, yoksulluğumuzun artmasıdır.”

İKTİDAR VE YANDAŞ SENDİKACILIĞI

3 Ocak’ta enflasyon rakamlarının açıklandığını hatırlatan Uluğ, şöyle devam etti.

“TÜİK’e göre enflasyon, aylık yüzde 1.18, altı aylık yüzde 15.4, yıllık yüzde 64.27 olmuştur. Yine TÜİK verilerine göre emekçilerin ve halkın temel harcama kalemi olan gıdada resmi enflasyon yıllık yüzde 77.87’ye, kira-konut enflasyonu ise yüzde 79.83’e ulaşmıştır. İktidar, büyük bir gürültüyle kamu emekçilerinin ve emeklilerin 2023 Ocak maaşlarının yüzde 25 artırılacağını açıkladı. Büyük tepki üzerine 24 saat geçmeden artış yüzde 30 olarak revize edildi. Sanki yüzde 25’i söyleyen muhalefetmiş gibi kendileri çalıp kendileri oynadı. İbretlik bir iktidar ve yandaş sendikacılık ile karşı karşıyayız. 6 buçuk milyon kamu emekçisi ve emekli, yandaş konfederasyonların ve iktidarın sahte enflasyon rakamlarını bir kuruş aşmayan TİS mutabakatlarının bedelini, yıllardır ödemeye devam etmektedir.”

EMEKÇİLERİN TALEPLERİ

Yaşanan kayıpların bir nebze de olsa azaltılması için tüm emekçilerin maaşlarına en az devletin harç ve vergilere yaptığı yüzde 122 oranı kadar zam yapılmasına değinen Ulu, taleplerini şöyle sıraladı:

*“İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret için en düşük kamu emekçisinin maaşına eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını,

*Tüm vergi yükünü ücretlilerin omuzlarına yıkan, her yıl daha da büyüyen gelir vergisi adaletsizliğine derhal son verilmesini,

*Gelir vergisi birinci dilim oranının yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülerek yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini talep ediyoruz.”

İZMİR: SERMAYEYE DEĞİL EMEKÇİYE BÜTÇE

KESK İzmir Şubeler Platformu da, memur maaşlarına yapılan zam oranına ilişkin Konak Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. "TÜİK enflasyonu sahtedir. Yüzde 30 zam değildir. Sadaka zammını kabul etmiyoruz. Görevli toplu sözleşme hakkı istiyoruz" ve "Tüm emekçiler ortak mücadeleye. Genel grev, genel direniş" pankartlarının açıldığı açıklamada "İnsanca yaşanacak bir ücret istiyoruz", "Önce geçim sonra seçim" ve "Vergi dilimi soygununa hayır" dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık " Hükümet zammını al başına çal", "AKP'den hesabı emekçiler soracak" ve "Sermayeye değil emekçiye bütçe" sloganları atıldı. Yüzlerce emekçinin katıldığı açıklamaya kentte bulunan siyasi parti, kurumlar ve sendikalar da destek verdi.

Basın metnini KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven okudu. İktidarın kaşıkla verip kepçeyle aldığını söyleyen Güven, şöyle konuştu:

"Memur ve emekli zam oranları açıklanır açıklanmaz ulaşıma yüzde 65, memur öğle yemeklerine yüzde 84 zam yapıldığını aktardı. 20 yıl önce asgari ücretin 2 katını geçen en düşük kamu emekçisi maaşının bugün asgari ücretin altına indiğini kaydeden Güven, "Asgari ücretin 3 katını aşan ortalama kamu emekçisi maaşı ise bugün asgari ücretin sadece 500 TL üzerindedir. Sadece bir yıl önce yoksulluk sınırının yaklaşık yarısına denk gelen en düşük kamu emekçisi maaşı bugün yoksulluk sınırının üçte birine kadar inmiştir."

ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR

İbretlik bir iktidar ve yandaş sendikacılık ile karşı karşıya olduklarını dile getiren Güven, şunları ekledi:

"6,5 milyon kamu emekçisi ve emekli, yandaş konfederasyonların ve iktidarın sahte enflasyon rakamlarını bir kuruş aşmayan TİS mutabakatlarının bedelini yıllardır ödemeye devam etmektedir. İktidarın açıklamalarının, Cumhurbaşkanı’nın sahte TÜİK rakamlarının üzerine birkaç puan koymaktan ibaret 'müjdesinin' yaşadığımız gerçek enflasyon ve alım gücünün korkunç erimesinin karşısında hiçbir karşılığı yoktur. İşte bu yüzdendir ki, her gün şapkadan tavşan çıkarırcasına açıkladıkları 'müjdelere' rağmen ücretler, alım gücü eridikçe erimektedir." (MA)