Türkiye birkaç aydan beri emekli zammı ve asgari ücrete kilitlenmişti. Ortaya çıkan rakamlar iki kesimi de memnun etmiş değil.
Uzmanlar 'Erdoğan'ın dokunuşuyla' gelebilecek bir ek zam için de çok umutlu konuşmuyor.
4A SSK ve 4B Bağ-Kur emeklilerine yapılan zam oranı yüzde 15,75 olarak belirlendi, 4C kapsamında yer alan memur maaşları ise Ocak 2025’te yüzde 11,54 oranında artırıldı. SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaşı, 12.500 TL’den yüzde 15,75’lik zamla 14.469 TL’ye yükseltildi.
Türkiye genelinde 16 milyon emeklinin büyük bir bölümünü oluşturan dul ve yetim aylıklarının taban miktarı ise hisse oranına bağlı olarak en düşük 3.617 TL ile 10.851 TL arasında değişecek. Öte yandan, emeklilerin kök maaşlarına yapılan zam oranı yüzde 4-5 ek ödemeyle birlikte e-Devlet sistemine yüklendi.
Kök maaş zammının ardından aylıkları 12.500 TL’nin altında kalan emekliler için taban aylık düzenlemesi Cuma günü Meclis’e sevk edildi. Teklifin yasalaşmasıyla birlikte, 3,9 milyon emeklinin maaşı 14.469 TL seviyesine yükseltilecek. Bu düzenlemenin Hazine’ye toplam maliyetinin 33 milyar lirayı aşması öngörülüyor.
Meclis Başkanlığı’na sunulmasının ardından Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek olan emekli maaşı zam düzenlemesi, daha sonra Genel Kurul’da oylamaya sunulacak. Kabul edilmesi halinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Ancak yasa görüşmeleri sırasında değişiklik yapılma ihtimali bulunuyor. Verilecek bir önergeyle rakam güncellenebilir. Emeklilere refah payı eklenmesi konusunda umutlar azalırken, yeni bir düzenleme olup olmayacağı sorusu gündemdeki yerini koruyor.
Tüm dikkatler, Çarşamba günü AK Parti’nin grup toplantısında konuşacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çevrilmiş durumda.
Ekonomim'de yer alan habere göre; konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz ise şu ifadeleri kullandı:
“Ben beklemiyorum. Asgari ücrette bile neredeyse minimuma yakın bir zam geldi. Yakın vadede enflasyonla mücadelenin ön plana çıktığı, bir seçimin olmaması da göz önüne alınarak ücretler tarafını minimum düzeyde tutmaya çalışacaklar. Ama bunu ekonomi yönetimi, Sayın Cevdet Yılmaz da kabul ediyor. ‘Orada bir sıkıntı var, orada bir düzenlemeye gideceğiz’ dedi.
Buradan bakarsak gelirse sürpriz olmaz. ‘2025’te biz her şeyi baskılayabildiğimiz kadar baskılarsak, burayı da böyle geçelim, önümüzdeki sene bakarız’a da dönebilir. O açıdan gelmeme ihtimalini ben biraz daha güçlü görüyorum.”