Cumhurbaşkanı Adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasıyla başlayan eylemler Türkiye'nin dört bir yanında vatandaşlardan destek buldu. Eylemlerin sembolü haline geçen İBB Başkanlık binasının bulunduğu Saraçhane ve üniversitelerin kampüsleri en yoğun olduğu yerler haline geldi.

Saraçhane ve kampüsler başta olmak üzere çok sayıda yerde polisin vatandaşlara sert müdahalesi tepki çekerken gözaltı ve tutuklama sürecinde de bu kötü muamelenin sürmesi tartışmalara neden oldu.

EMNİYET BİBER GAZI İHALESİNİ AÇIKLADI

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün biber gazı alımı yaparak mevcut stoklarını artırma ve açık kapatma kararı aldığı ortaya çıktı.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre Emniyet, biber gazı spreyi, beş odacıklı biber gazı fişeği ve el tipi gaz bombası gibi toplumsal olay ile eylemlerde müdahalede kullanılacak biber gazı alımı yapacak.

Savunma, güvenlik veya istihbarat alanlarıyla ilgili ya da gizlilik içinde yürütülmesi gereken ihaleler Kamu İhale Yasası’na tabi olmadığı için bu ihalelerin sonuç ilanları açıklanmayacak. Yani ihalelerin hangi şirkete ve kaç milyon TL’ye verildiği, biber gazının kimlerden alındığı gizli tutulacak.

418282

DAHA FAZLASI OLACAK

İhale bilgilerine göre; Emniyet farklı tiplerden toplam 160 bin adet biber gazı alımı ile süreci tamamlamış olacak.

Gezi Parkı eylemlerinde üç haftada 130 bin gaz fişeği kullandığı bilinen Emniyet'in kapasiteyi artırmak için gelecek günlerde alacağı biber gazı sayısı şu şekilde:

8 Nisan: 400 mililitrelik 10 bin kutu biber gazı

15 Nisan: 50 bin adet dumanla yayılan ve elle atılan gaz bombası

16 Nisan: 100 bin adet beş odacıklı gaz fişeği

Rojin Kabaiş ve Narin Güran İçin Bayram Ziyareti: Kadın Meclisi'nden Anlamlı Anma Rojin Kabaiş ve Narin Güran İçin Bayram Ziyareti: Kadın Meclisi'nden Anlamlı Anma

Öte yandan Türk Tabipleri Birliği (TTB) 21 Mart’ta yaptığı açıklamada, biber gazının kimyasal silah olarak kabul edilmesi gerektiğini ve yasaklanması gerektiğini belirtti.

Emniyet Biber Gazi Ihalesini Acikladi Daha Fazlasi Olacak 2-1

TTB’nin açıklamasında, “Anayasal bir hak olan toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkını kullanan yurttaşlara yönelik olarak uygulanan şiddet ve kimyasal gazların kullanılması kabul edilemez. Gerek toplum gerekse birey sağlığı açısından çok kötü sonuçlar doğurabileceğini bilimsel kanıtlarla da öngördüğümüz göz yaşartıcı gazlar kimyasal silah olarak değerlendirilmeli ve kullanımları derhal yasaklanmalıdır” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Birgün