AK Parti'nin en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya yükseltilmesinin de yer aldığı vergi paketi bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
AK Parti tarafından Meclis’e sunulan 53 maddelik vergi paketi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi. Vergi paketinde en düşük emekli maaşına 2 bin 500 lira eklenmesi, yurt dışı çıkış harcının 500 liraya yükseltilmesi yer alıyor.
AK Partili vekillerin verdiği önerge ile 3.8 milyar TL'lik gelir hedeflenen 21. madde (Madde, deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler için KDV indirimi), uluslararası rekabeti etkileyeceği gerekçesiyle teklif metninden çıkarıldı.
VERGİ PAKETİNDE YER ALAN BELLİ BAŞLI MADDELER
Vergi paketinde yer alan bazı maddeler ise şöyle:
Doktor, diş hekimi, restoran, cafe gibi işyerlerinde gelir vergisi mükelleflerinin beyanlarında yüzde 20’yi geçen uyumsuzluk görülmesi halinde izaha davet edilecek, aylık ve yıllık olarak hasıla tespiti yapılacak.
Daha önce yüzde sahte belge düzenleyen şirketin başka şirketlere ortaklığı halinde ortak olduğu şirkete 60 gün içerisinde ortaklığı terk etmesi uyarısı yapılacak.
Usulsüzlük cezalarına ait cezalarda artışa gidilecek.
Fatura vermeyen mükellef ilk seferde 10 bin ikinci seferde 20 bin lira para cezası ödeyecek. Tüketici de bildirim yapmazsa 5 bin lira ceza alacak.
Başkasına ait pos ve benzeri cihazların kullanılmasında düzenlemeye gidilerek usulsüzlük cezası arttırılacak.
Fazla çalışma ücretinin saatlik tutarı 160 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması suretiyle hesaplanacak olup 2024 yılının ikinci yarısı için bu tutar 145,24 TL olacak. Ancak bu ödeme aylık 50 saati (7 bin 262 TL) aşamayacak.
Deprem bölgesine yaptırılarak bağışlanacak konut, sanat merkezi, kütüphane vb. taşınmazların katma değer vergisinden istisna tutulacak.
Bazı tütün mamullerinden alınan vergi tutarının yüzde 20'sine kadar olan sınırlama kaldırılacak.
En düşük emekli aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltilecek.
Yap İşlet Devret modeli ile Kamu Özel İşbirliği projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan yüzde 30 oranında kurumlar vergisi alınacak.
Küresel şirketlerin Türkiye'deki faaliyetleri kapsamında elde ettikleri kardan yüzde 15'lik asgari kurumlar vergisi alınacak.
Yurt dışına çıkış harcı 500 liraya çıkarılacak. Bu miktar her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılacak.