Hakkarili SSPE hastası Çetinkaya: Hayatını kaybetti Hakkarili SSPE hastası Çetinkaya: Hayatını kaybetti

Çarşı merkezinde düzenlenen basın açıklamasına DEM Parti Hakkari İl Eş Başkanları Kadir Şahin, Hümeyra Armut, İl Genel ve Belediye Meclis üyeleri ve parti yöneticileri katıldı. 

Narin isyanımız, adalet çığlığımızdır diyen Dem Parti İl eş başkanı Hümeyra Armut, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 

Narin Güran'ın tam 19 gün süren arama çalışmalarından sonra yaşamını yitirdiğini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Narin'in cenazesinin 3 kez aranan dere yatağında bulunması iktidarın ve yetkililerin bu konudaki zafiyetinin ve sorumsuzluğunun ispatıdır. 8 yaşındaki Narin'in ölümü münferit bir olay değil 20 haneli ve herkesin birbirini tanıdığı bir köyde organize işlenen bir cinayettir. Yastayız ancak isyandayız dal

Narin'in ölümü aslında çocuklara yönelik suçların nasıl da kolayca işlenebildiğini açık bir biçimde göstermektedir. Kadın ve çocuk düşmanı AKP MHP rejiminin failleri koruyan cezasızlık politikaları şiddeti normalleştiriyor. Narin tam da bu yüzden iktidar bloğunun failleri koruyan cezasızlık politikaları ve erkek egemen zihniyetin sonucu öldürüldü.

Yüreğimizi yakan bu acı, ne yazık ki çok tanıdık.

Biz hem bu acıları tanıyoruz ve biliyoruz hem de birçoğunun davasında yaşanan hukuksuzları. Bu evlatlarımızın soruşturmaları etkin ve şeffaf bir şekilde yürütülseydi, hak edenler hak ettikleri kadar ceza alsalardı bugün belki de Narin'e dokunmaya kimse cesaret edemeyecekti. Bu nedenle hukuk sistemi etkin bir şekilde işletilirse hukuk zaten çocukları koruyacaktır.

Geldiğimiz nokta çok ama çok kaygı verici. Ne çocuklarımızı ne de adaleti sağlayabiliyorlar. Aile kavramının kutsallığını korudukları bahanesiyle İstanbul Sözleşmesi'ni yürürlükten kaldıran, 6284 sayılı yasayı hakları genişletmek ve daha iyi uygulamak yerine amaç ve anlamından uzaklaştıran, kadınların nafaka hakkına göz diken, 'Kol kırılır, yen içinde kalır' zihniyetiyle aile içinde yaşananları sözde mahremiyet bahanesiyle hukukun dışında tutanlar, çocuklarımızın katledilmesine seyirci kalıyorlar. Toplumumuzdaki yozlaşmayı, bu yozlaşmaya çocuklarımızın nasıl kurban edildiğini artık görmezden gelemeyiz. Bu ülkede ahlaki yapıyı bozanlar, bunun karşısında susanlar, toplumun her bir hücresine cemaat ve tarikatların sızmasına göz yumup bunu destekleyenler, bu ülkede bağımsız ve tarafsız yargıya müdahale ederek gerçeklerin ortaya çıkmasını engelleyenler yitirdiğimiz çocuklarımızın sorumlusudur.

Bu durumları görmezden gelemeyiz. İktidarın kın ve nefret söylemleri kadını, kız çocuklarını, ikinci sınıf insan olarak gören, baskıcı, müdahaleci, ötekileştirişi tavırlarınız bu ülkenin toplumsal ve ahlaki değerlerini yerle bir etti. Bu ülkede ahlaki yapıyı bozanlar, bunun karşısında susanlar, toplumun her bir hücresine cemaat ve tarikatların sızmasına göz yumup bunu destekleyenler, bu ülkede bağımsız ve tarafsız yargı olmadığı için tüm bunlara zemin hazırlamaktadır.

AKP iktidarı süresince istismarı af eden yasa "Küçüğün rızası var diyen erkek yargısı, bir kereden bir şey olmaz diyen bakanı, baba kızına şehvet duyabilir diyen Diyaneti ile karşımızda çürümüş bir sistem var. Failler işte bu çürümüşlükten, cezasızlıktan güç alıyor. Bu ülkede çocuklar tarikat ve cemaat yurtlarında istismara uğruyor. Denetimsiz tarikat yurtlarında can veriyor.

Narin ve tüm çocukların için yaşanabilir, eşit, özgür bir yaşam örene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Kürdistan'da yaymak istenen özel savaş politikalarıyla sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bizler; Narin, Uğur, Ceylan ve Leyla gibi birçok çocuğun akıbetinin hesabını sormak için buradayız. Tacizi, tecavüzü, istismarı, kadın ve çocuk katliamlarını meşrulaştırmaya müsaade etmeyeceğiz. Ahlaksızlığı yayarak toplumu yozlaştırmaya müsaade etmeyeceğiz...

Narin Güran'ın faillerinin bulunması ve cezalandırılmaları için ivedilikle etkin ve şeffaf bir soruşturma yürütülmelidir. Tüm soruların ve şüphelerin aydınlığa kavuşturulması gerekmektedir. Narin Güran'ı saygıyla anıyor bu suça ortak olan herkes hesap verene kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz. Narin için adalet sağlanana kadar başta çocuk ve kadın kurumları olmak üzere tüm halkımızı dayanışmaya davet ediyoruz. Bizler jin jiyan azadî felsefemizle kirli ittifakların çocuk düşmanı politikaları karşısında çocukların özgür ve güvenli bir evrende yaşamaları için yeni bir yaşamı inşa edeceğiz!