Yüksek enflasyon altına ezilen milyonlarca kiracı, gıdadan faturalara her kalemde halen zamlarla boğuşurken kirasını ödemekte de zorlanıyor. Giderek derinleşen yoksulluk kiracı ile ev sahibini karşı karşıya getirirken çıkan anlaşmazlıklar kimi yerlerde şiddet olaylarına dönüşebiliyor.
İLAN SAYISI DÜŞÜYOR
Yaşananlar ülke genelinde kiralık konut ilanlarına da yansımış durumda. Artan hukuki ve mali riskler nedeniyle birçok ev sahibi, konutunu kiraya vermek yerine satışa çıkarmayı tercih ediyor.
Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre ev sahibi–kiracı anlaşmazlıkları, kiralık konut piyasasında ciddi daralmaya yol açtı. Kiralık ilanları son bir yılda dikkat çekici boyutta azaldı.
DAVA SÜRELERİ ÇOK UZUYOR
Özellikle kira artışları konusunda yaşanan anlaşmazlıklar hem mülk sahibini hem de kiracıyı zor durumda bırakıyor.
Ev sahibi, mevcut kiracıyı tahliye etmek istediğinde ise dava süreci ortalama 1,5 ila 2 yıl sürebiliyor. Uzun süren davaların sonunda ise çoğu zaman kararlar kiracılar lehine verildiği dile getiriliyor.
Bu durum, konut sahiplerinin risk algısını artırırken, kiraya verme motivasyonunu da düşürüyor. Kiralık konut arzı düşerken, özellikle büyük şehirlerde kiralık ev bulmak daha da güçleşiyor.