Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in verdiği bilgiye göre, EYT kapsamında ilk etapta 1,5 milyon kişi emekliliğe hak kazanacak. Bu kişilerin büyük çoğunluğunun da halen çalışmakta oldukları belirtiliyor. Yürürlükteki yasaya göre bir çalışan emekliliği geldiğinde, kıdem tazminatını da alma hakkı doğuyor. Üstelik emeklilik hakkı kazananların tazminatlarını almayıp, çalışmaya devam etmeleri halinde ileride tazminatı almakta yasal olarak da zorluklar çıkıyor. Yürürlükteki mevzuata göre, çalışan ve işveren arasındaki anlaşma ile emeklilik işlemleri yapılırken kıdem tazminatı sıfırlanabiliyor veya işyeri uhdesinde kıdem tazminatı hesabında durmaya devam ediyor.
BAKANLIKTA TAZMİNAT ÇALIŞMASI
İşverenler ise bu nedenle hem kalifiye çalışan kaybı yaşayacakları hem de tazminatları ödemekte zorluk çekecekleri gerekçesiyle bu konuda yeni bir düzenlemeye gidilmesini istiyor. Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, Çalışma Bakanlığı da bu konuda çalışma yürütüyor. Kulislere yansıyan bir formüle göre, aynı işyerinde emeklilikten sonra çalışmaya devam edenlerin kıdem tazminatlarının, işten ayrılırken ödenmesi için yasal düzenleme yapılabilir. Bakanlığın da öneriye sıcak baktığı öne sürülüyor.
BİLGİN: TAZMİNAT SORUN DEĞİL, ZATEN VERGİDEN DÜŞÜYOR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin geçen hafta bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada, kıdem tazminatına ilişkin soruya, şu yanıtı vermişti: "Hükümetin bazı formülleri var. Öncelikle bu büyük bir sorun değil. Çünkü işveren kıdem tazminatını vergiden düşüyor. Ayrıca kıdem tazminatı ödemesini işveren işçisiyle kendi arasında anlaşarak taksitlendirebilir." (EKONOMİ SERVİSİ)