BDDK verilerine göre, bu yılın ilk yarısında vatandaşlar bankalara toplamda 377,8 milyar lira faiz ödemesi yaptı. Bu miktarın 226,7 milyar lirası tüketici kredilerine, 150,7 milyar lirası ise kredi kartı borçlarına ilişkin.

Tavuk Dönerde Yeni Dönem: Satış Kuralları Yeniden Belirlendi Tavuk Dönerde Yeni Dönem: Satış Kuralları Yeniden Belirlendi

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, tüketici kredileri için ödenen faizler yüzde 98, kredi kartı faizleri ise yüzde 458 oranında artış gösterdi. Yurttaşların toplam faiz yükü ise yüzde 167 oranında bir artış yaşadı. Geçen yıl bu dönemde tüketici kredileri için 114,5 milyar lira, kredi kartı borçları için ise 27 milyar lira faiz ödenmişti.

Mayıs 2023'te yapılan genel seçimlerin ardından TCMB'nin faiz politikasında köklü bir değişikliğe gidilerek, toplamda 4.150 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleştirildi. Buna rağmen, yüksek faiz oranlarına rağmen bireysel kredilerdeki artış devam etti. Geçim sıkıntısı çeken vatandaşlar, borçlanarak yaşamlarını sürdürmeye çalıştı. Reel gelirler enflasyon karşısında azalırken, vatandaşlar bankalara daha fazla faiz ödemek zorunda kaldı.

TCMB'nin haftalık para ve banka istatistiklerine göre, ihtiyaç kredisi faiz oranı yüzde 73,9 seviyesine, kredi kartı azami gecikme faizi ise aylık yüzde 4,55 seviyesine çıkmış durumda.

Ayrıca, yüksek faiz oranları Hazine'nin de faiz giderlerini artırdı. 2023 yılının Ocak-Temmuz döneminde Hazine'nin faiz ödemeleri 267,3 milyar TL iken, bu yıl aynı dönemde yüzde 131,4 oranında artışla 618,5 milyar TL'ye yükseldi.

Faiz ödemelerinin Hazine gelirlerine oranı da artış gösterdi. 2023'ün Ocak-Temmuz döneminde Hazine gelirlerinin yüzde 11'i faiz ödemelerine giderken, bu yıl aynı dönemde Hazine gelirleri yüzde 93,4 oranında artışla 4 trilyon 697 milyar TL'ye çıktı. Faiz ödemelerinin Hazine gelirleri içindeki payı ise yüzde 13,2'ye yükseldi.