Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye kentinde 14 Ekim'de vefat eden gazeteci yazar Necmettin Salaz için Van'da Boyalar Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene; DEHEP İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, DBP İl Eşbaşkanı Harun Okay, HDP İl Eşbaşkanı Fikret Doğan, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DGF) Eşbaşkanı Serdar Altan İHD, Eğitim Sen, Göç Der temsilcileri, gazeteciler ve Salaz'ın yakınları katıldı.
'MÜCADELESİ BİZE IŞIK TUTACAK'
Artı Gerçek'e konuşan DGF Eşbaşkanı Serdar Altan, "Tüm basın camiasının başı sağ olsun. Çok üzgünüz, kederliyiz. Necmettin Abi çok sevdiği topraklarından, ailesinden, sevdiklerinden uzaktaydı. Bu onu yıldırmadı, mücadelesini durdurmadı, gazeteciliğine ket vurmadı. Her alanda analizleriyle, öngörüleriyle yine bizlere yol açmayı bildi.
Özellikle Ortadoğu gibi kaynayan kazan olan bir bölgede ve yine Kürdistan gibi birçok olayın yaşandığı bir yerde gazetecilik yapmak kolay değil. O bunu başardı ve layıkıyla yerine getiriyordu. Bu açıdan da basın camiasına ciddi katkıları oldu, bizlere ön açıcıydı. Kaybı bizim için gerçekten büyük, yeri doldurulamaz. Anısı, mücadelesi bize ışık tutacak, yön gösterecek ama yeri de doldurulamayacak. Mücadelesini yaşatmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.
'BÜYÜK BİR DEĞERDİ'
Salaz ile birlikte 'Halepçe Sonsuz Bir Umut' belgeselini çeken insan hakları aktivisti Fatin Kanat da 'Necmettin Salaz hepimiz için, halklarımız için büyük bir değerdi. Bir şair, yazar, gazeteci, aydın, filozof idi. Onu bir dönem tanımış ve birlikte zaman geçirmiş olmaktan dolayı onur duyuyorum. Özellikleri olan, güzellikleri olan bir insandı. Dostumuzdu, yoldaşımızdı, kardeşimizdi. Çok üzgünüz ama geride bıraktıklarının da kıymetini bilecek bir potansiyel olduğunun farkındayız. Ölmek değil mesele, geride bir iz bırakmak. Necmettin'den çok iz, çok dokunuş kaldı. Bu da çok kıymetli. Huzur içinde uyusun. Her zaman kalbimizde olacak" diye konuştu.
'ONU TANIYAN HERKES SEVGİYLE KARŞILARDI'
Gazeteci Adil Harmancı ise "Herkesin başı sağolsun. Kendisini 1998 yılından beri tanıyorum. Son derece mülayim, insancıl bir yanı vardı. Yurtsever bir kimlikte ben onu tanıdım. Saygınlığı son derece yaygındı. Onu tanıyan herkes sevgiyle karşılardı" dedi.
MEZARLIĞA SADECE 30 KİŞİ ALINDI
Salaz'ın cenazesi nedeniyle cami çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Kılınan cenaze namazının ardından Necmettin Salaz'ın cenazesi Van Büyükşehir Belediyesine ait araçla defnedilmek üzere Akköprü Mezarlığına götürüldü.
Polis, mezarlık girişini kapatarak içeriye sadece Necmettin Salaz'ın yakınlarından 30 kişinin içeri girmesine izin verdi. Tutuklu Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) Van Şubesi Eşbaşkanı Çetin Uyar, "İnsan hakları temsilcisini siz içeri almıyorsunuz, bir de mezara. Hemşehrimiz ölmüş onun cenazesine gelemiyoruz. Çok ayıp bir şey" diyerek tepki gösterdi.
whatsapp-image-2023-10-18-at-13-07-29.jpeg
Ailesi ve yakınları taziyeleri Necmettin Salaz'ın doğduğu Halilağa Mahallesi'ndeki Hayretiye Taziye Evi'nde kabul ediyor.
NECMETTİN SALAZ KİMDİR?
Necmettin Salaz, 1958'de Van’da doğdu. 1979 yılında Van Eğitim Enstitüsü'nden mezun oldu. 1970’li yılların ortalarına doğru Kürt sol hareketlere yakınlaşmaya başlayan Salaz, sınıf ve ulusal mücadeleye yönelik etkinlik ve eylemler içerisinde yer aldı ve birçok kez tutuklandı.
12 Eylül 1980 askeri darbesinde Diyarbakır'a götürülen Salaz, öğretmenlik mesleğinden atıldı, kamu hizmetlerinden de ömür boyu men edildi. Medya Haber TV’de de 'Başur Gündemi' programını sunan Salaz'ın 'Bir Özgürlüğe Yürüyüş Destanı – Adule’, ‘Bir Derenin Gözyaşları – Zilan’, ‘Ortadoğu’nun Hiroşiması – Halepçe’, ‘Roboskî’ye Ağıt’, ‘Kürt’müşüz’ ve ‘Gözlerin Gözlerime Kapı Komşu’ adlı kitapları ve çok sayıda makalesi bulunuyor.