GÜNDEM

Gazze'de 'en ölümcül' günün ardından bombardıman: Son 48 saatteki ölü sayısı 800'e dayandı

Gazze'de 704 kişinin öldüğü 'en ölümcül' günün ardından İsrail bombardımanı aralıksız sürüyor. Bölgede en az 80 kişi ölürken, Batı Şeria'daki hava saldırılarında da üç Filistinli öldü, en az 20'si yaralandı. İşte son gelişmeler...

Abone Ol

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları 18'inci gününde de devam ederken insani kriz derinleşiyor. Dün çatışmaların başından bu yana 'en ölümcül' bombardımana maruz kalan ve 700'ü aşkın Filistinlinin öldüğü bölgedeki Birleşmiş Milletler görevlileri öldürülen çocukların sayısına dikkat çekerek durumu 'kolektif vicdanımızda bir leke' diye tanımladı.

Gece boyunca süren bombardımanlarda 80 kişi daha ölürken, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'taki hastanelere gece boyunca ölü ve yaralı akını devam etti. Diğer yandan, işgal altındaki Batı Şeria da İsrail ordusunun hedefindeydi. Cenin mülteci kampına insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırılarda üç Filistinli öldü. Filistin haber ajansı Wafa'nın Cenin devlet hastanesi müdürü Wissam Bakr'a dayandırdığı haberine göre saldırıda 20'den fazla kişi de yaralandı.

RELATED VİDEO
Play Video
HASTANELER HİZMET VERMEYİ DURDURUYOR, SALGIN HASTALIKLAR BAŞLADI

Gazze'deki hastaneler, yakıt krizi nedeniyle, acil servisleri dışında hizmet vermeyi durdururken Birleşmiş Milletler acil yakıt tedarik edilmezse bu gece Gazze'deki yardım faaliyetlerini durdurmak zorunda kalacağını açıkladı. Bölgede salgın hastalıklar başladığı yönünde haberler geliyor. 1,4 milyondan fazla insanın yerinden edildiği Gazze'deki doktorların aktardığına göre hastanelere gelenlerin aşırı kalabalık ve kötü hijyen ve beslenme yüzünden salgın hastalık belirtileri göstermeye başladı. Gazze'deki Hamas'a bağlı Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, bir günde çoğu çocuk 3 bin 150 kişide çeşitli salgın hastalık vakaları tespit edildi.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi ise, Gazze'deki hastanelerin üçte birinden fazlasının ve birinci basamak sağlık hizmeti veren kliniklerin yaklaşık üçte ikisinin hasar ya da yakıt yetersizliği nedeniyle kapandığını açıkladı. Ancak İsrail ordusu 'Hamas'ın eline geçeceği' gerekçesiyle yakıt tedarikini engellemeye devam ediyor.

REHİNE 'PAZARLIĞI' DEVAM EDİYOR

Hamas'ın elinde bulundurduğu rehinelerden dördünü serbest bırakmasıyla, ABD ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler de hız kazandı. Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan üç diplomat ve bölgedeki bir kaynak, Katarlı arabulucuların Hamas'ı rehine bırakma sürecini kadın ve çocukları da kapsayacak şekilde hızlandırmaya ve bunu İsrail'den taviz beklemeden yapmaya çağırdığını söyledi. (DIŞ HABERLER)