DÜNYA

Gazze'de ölü sayısı 2 bin 750'ye yükseldi

İsrail'in Gazze'edeki bombardımanlarında ölenlerin sayısı 2 bin 750'ye yükseldi. En az bin kişinin İsrail'in bombardımanları sonucu enkaz altında kaldığı tahmin ediliyor. Diğer yandan İsrail Lübnan sınırındaki vatandaşlarını da tahliye edeceğini açıkladı.

Abone Ol

Hamas öncülüğündeki Filsitinli grupların 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği "Aksa Tufanı" saldırısının ardından İsrail'in Gazze'ye bombardımanlarında ölen Filistinlilerin sayısı 2 bin 750'ye yükseldi.

BİN KİŞİNİN ENKAZ ALTINDA OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Gazze'deki sağlık bakanlığı yetkilileri 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze'de 2 bin 750 Filistinlinin öldürüldüğünü, 9 bin 700 kişinin de yaralandığını açıkladı. Anadolu Ajansı'nın pazar akşamı aktardığı verilere göre ayrıca İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da öldürülen Filistinlilerin sayısı da 58'e yükseldi. İsrail hükümeti ise dün akşam Hamas öncülüğündeki Filistinli grupların saldırısında ölenlerin sayısının 1400'ü geçtiğini duyurmuştu.

BİN KİŞİNİN ENKAZ ALTINDA OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Reuters haber ajansı Gazze'deki sağlık yetkililerinin ayrıca diğer bin kişinin kayıp olduğu ve enkaz altında olduğuna inandığını duyurdu. Gazze'deki Filistinliler İsrail'in geçen hafta başlattığı misilleme saldırılarından bu yana en ağır bombardımanı gece boyunca gerçekleştirdiğini söyledi. Bombardımanın özellikle Gazze Şehri'nde yoğunlaştığını ve hava saldırılarının şehrin iki ana hastanesinin çevresini vurduğunu söylediler.

Gazze sağlık yetkilileri, cesetleri hastanelere taşımanın çok riskli olması ve mezarlıklarda yer kalmaması nedeniyle dondurucu kamyonlarda saklamaya başladı. İnternette yayınlanan videolarda beyaz beze sarılmış cesetlerin boş kamyonların içine istiflendiği görülüyor.

'BM OPERASYONLARI ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNDE'

Filistin medyası, İsrail uçaklarının bugün erken saatlerde Gazze Şehri'ndeki Kudüs Hastanesi çevresindeki bölgeleri bombaladığını ve saldırılar nedeniyle tesisteki ambulansların hareket edemediğini duyurdu. Filistin Kızılay Derneği, İsrail'in cumartesi günü hastaneyi boşaltması için uyarıda bulunduğunu ancak hasta ve yaralıları tesisten dışarı taşıyamadıklarını söyledi. BM'nin Filistinlilere yardım kuruluşu UNRWA'nın Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Gazze'deki BM yardım operasyonlarının "çöküşün eşiğinde" olduğunu söyledi.

GAZZE'NİN KUZEYİNDE YAŞAYANLARIN YARISI BÖLGEYİ TERK ETTİ

İsrail Enerji Bakanı İsrael KatzPazar günü yaptığı açıklamada, İsrail ablukasının Gazze'ye yakıt, gıda ve su girişini engellediğini, ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Joe Biden ile Gazze'nin güneyindeki bazı bölgelere su tedarikinin yeniden başlatılması konusunda anlaştığını söyledi. İsrail ordusu yaklaşık 600 bin Gazzelinin, kuzeydeki Gazze Şehri'nin 1 milyondan fazla sakinini de içeren bölgenin kuzey yarısını terk ettiğini söyledi.Güneye giden bazı Filistinliler ise gittikleri her yerde saldırıya uğradıkları için kuzeye geri döndüklerini söyledi.

İSRAİL, LÜBNAN SINIRINDAKİ VATANDAŞLARINA TAHLİYE EMRİ VERDİ

İsrail ordusu, İsrail'in kuzeyinde Lübnan sınırı yakınlarındaki toplulukları tahliye etme planını açıkladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sınıra 2 kilometre mesafede bulunan 28 köyün sakinlerinin "devlet tarafından finanse edilen misafirhanelere" taşınacağını söyledi.

İsrail ordusuna göre pazar günü sınıra yakın köylerden birine Lübnan merkezli Hizbullah tarafından düzenlenen füze saldırısında bir İsrailli sivil hayatını kaybetti. İsrail gece boyunca Lübnan'a saldırılar düzenleyerek Hizbullah'a ait hedefleri vurduğunu açıklamıştı. AA'nın haberine göre Lübnan’ın güneyindeki İsrail sınırında 8 Ekim'den bu yana Hizbullah ve İsrail ordusu arasında çıkan çatışmalarda ise şu ana kadar 3 sivil ile 4 Hizbullah milisi ve 2 Filistin İslami Cihad Hareketi üyesi öldü. AA'nın aktardığına göre Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri öldü.

Hem Hamas'ı hem de Hizbullah'ı destekleyen İran, İsrail'i Filistinlilere saldırmaya devam etmesi halinde gerilimi tırmandıracağı konusunda uyarmıştı. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Gazze'deki savaşın daha büyük bir çatışmaya dönüşmesi halinde ABD'nin "önemli zararlar" göreceğini söyledi. İran devlet medyasının aktardığına göre Abdullahiyan yaptığı açıklamada "Siyonist rejime müttefikleri aracılığıyla Gazze'deki zulümlerine son vermemeleri halinde İran'ın sadece gözlemci olarak kalamayacağı mesajımızı ilettik" dedi. ArtıGeçek