TÜİK Haziran ayı işgücü istatistiklerini yayınladı. Buna göre NENİ (ne eğitimde ne istihdamda) gurubunda Haziran ayı içinde bir azalma görülüyor ancak dört gençten biri Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş'ın deyimiyle "boşta geziyor". Aktaş, nüfusun en dinamik kesimi olan 15-34 yaş gurubunda bu oranın çok yüksük olduğuna dikkat çekti, kadınlar arasında NENİ oranının daha da yüksek olduğunu vurguladı. 

Alaattin Aktaş'ın "Dört gençten biri ne okuyor, ne çalışıyor" başlıklı yazısının bir bölümü şöyle: 

Aziz Çelik'ten Sert Uyarı: "OVP'nin Enflasyon Hedefi Emekçileri Mağdur Edecek" Aziz Çelik'ten Sert Uyarı: "OVP'nin Enflasyon Hedefi Emekçileri Mağdur Edecek"

"TÜİK, 15-34 yaş arası nüfusu genç nüfus olarak niteliyor. Buna göre bu yaş grubundaki nüfus 2024’ün ikinci çeyreğinde 24.3 milyon düzeyinde ve bu nüfusun 6.3 milyonu ne eğitimde ne istihdamda. Oran yüzde 26.

Ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı 15-24 yaş grubunda yüzde 20.8, 25-29 yaş grubunda yüzde 30.7, 30-34 yaş grubunda ise yüzde 30.8 düzeyinde.

Ne eğitimde ne istihdamda olanların nüfusa oranına ilişkin son dört yılın ikinci çeyrek verilerini karşılaştırınca bir iyileşme, söz konusu oranda bir küçülme görüyoruz görmeye ama yine de bulunulan düzey hiç de parlak değil.

Nüfusun en dinamik kesimini oluşturan 15-34 yaş arasında tam 6.3 milyon kişi ne okuyor, ne çalışıyor; yani başka bir ifadeyle boşta geziyor.

Bu 6.3 milyon kişinin 1.7 milyonu erkek, 4.6 milyonu ise kadın.

Okumayan ve çalışmayanların nüfusa oranı erkeklerde yüzde 13.7 düzeyinde. Bu oran kadınlarda yüzde 38.6’ya ulaşıyor."