SAĞLIK

Grip Aşısı ile Korunma: Elkhatroushi'den Grip Aşısı Tavsiyeleri

Tunceli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Babaoğlu Elkhatroushi, gripten korunmanın en etkili yönteminin kişisel önlemlerle birlikte grip aşısı olduğunu vurguladı.

Abone Ol

İnfluenzanın sürekli mutasyona uğrayan bir virüs olması nedeniyle her yıl grip aşısı olunmasının önemine dikkat çeken Dr. Babaoğlu, “Mevsimsel gripten korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır. Özellikle risk gruplarının aşılanması, yoğun bakım yatışlarını azaltarak ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır” dedi.

Aşının özellikle 6 aydan büyük çocuklara, 5 yaşından küçük çocuklara, 65 yaş üstü bireylere ve kronik hastalığı bulunan kişilere, ayrıca 12 haftadan sonra hamile olan kadınlara önerildiğini belirten Dr. Babaoğlu, bu grupların çevresindekilerin de aşılanmasını tavsiye etti.

Grip aşısının yan etkilerinin genellikle sınırlı olduğunu ve sadece kızarıklık, şişlik, ağrı ya da yüksek ateş gibi durumlar yaşanabileceğini ifade eden Dr. Babaoğlu, yumurta alerjisi olanlar ile daha önce aşı sonrası ciddi alerjik reaksiyon geçiren kişilerin aşı yaptırmamaları gerektiğini belirtti.

Sağlık personeli ve öğretmenlerin de aşılanmasının önemine değinen Dr. Babaoğlu, “Grip aşısının Ekim ve Kasım aylarında yaptırılması önerilmektedir. Bağışıklığı güçlü olan bireylerde aşının koruyuculuğu yaklaşık 6 ay sürmektedir. Grip aşıları aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Grip, önlenmesi gereken bir hastalıktır ve tek yolu aşılanmaktır” şeklinde konuştu.