Dersim'deki Munzur Üniversitesi'nde öğrenci olan 21 yaşındaki Gülistan Doku'dan 5 Ocak 2020 tarihinden beri haber alınamazken, olayla ilgili tek şüpheli Zaynal Abakarov'dan adli kontrol şartıyla serbest kaldığı tarihten beri imza alınmadığı ortaya çıktı.

Soruşturmada şüpheli tek sanık olan erkek arkadaşı Abakarov, 17 mart 2022 günü Antalya’da yaşadığı evde gözaltına alınmıştı. Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlamasıyla hakkında tutuklama talep edilen Abakarov, Tunceli Sulh Ceza Mahkemesi tarafından yurtdışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla 18 Mart 2022 tarihinde serbest bırakılmıştı.

ALANYA EMNİYETİ 'EVDE KİMSE YOK' DEMİŞ

halktv.com.tr'den Fert Demir'in haberine göre, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı 18 Mart 2022 günü adli kontrol şartının yerine getirilmesi için UYAP üzerinden Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı'na resmi yazı yazdı. Bunun üzerine Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı da Alanya Emniyet Müdürlüğü'ne yazı gönderdi ve kararın belirlenen adreste Zaynal Abakarov'a tebliğ edilmesi talimatı verdi. Ancak Alanya Emniyet Müdürlüğü, Abakarov'un gözaltına alındığı adreste 'kimse yok' diyerek, kararı üç ay boyunca tebliğ etmedi. Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı ise bunun üzerine Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na haziran ayında resmi yazı yazarak yeni adres talebinde bulundu.


ANNE VE ÜVEY BABASIYLA O EVDE YAŞADIĞI BELİRLENDİ

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı ise Tunceli Emniyet Müdürlüğü ile yürüttüğü çalışma sonucunda Zaynal Abakarov'un mahkemeye sunduğu ev adresinde anne ve üvey babası ile birlikte yaşadığını belirledi ve aynı adresi bildirerek kararın tebliğ edilmesi talebini yineledi.

ALANYA YİNE 'YOK' DEDİ

Ancak Alanya Emniyet Müdürlüğü Adreste kimse yaşamıyor diyerek yazıyı tekrar Alanya savcılığına iade etti. Alanya Başsavcılığı ikinci kez Tunceli Başsavcılığı'na yazı yazarak söz konusu adreste kimsenin olmadığını Abakarov'un Dersim'de yaşadığı dönemde kaldığı adreste sorulmasını istedi.

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, 25 Ağustos 2022'de üçüncü kez yazı yazdı. Yazıda Zaynal Abakarov'un daha öce Alanya’da gözaltına alındığı evde yaşadığını ve mahkemeye de aynı adresi verdiğini belirtilerek kararın hızlı bir şekilde kendisine tebliği edilmesini istedi.

Buna rağmen Alanya'dan aynı yanıt gelince, Tunceli Başsavcılığı Alanya Başsavcılığı'nı aradı ve Abakarov'un gözaltına alındığı evde olduğunu vurguladı.

3 EKİM'DE TEBLİĞ EDİLDİ AMA HALA İMZA ATMADI

Bunun üzerine Alanya Emniyet Müdürlüğü ekipleri daha önce 'kimse yaşamıyor' dedikleri eve giderek 3 Ekim 2022 tarihinde kararı şüpheli Zaynal Abakarov’a tebliğ etti. Ancak Zaynal Abakarov’un hala ilk imzasını atmadığı öğrenildi.


Zaynal Abakarow’un birlikte aynı evde yaşadığı polis olan ve 2021 yılında polislikten ihraç edilen üvey babası Engin Yücel’in 2018 yılında Dersim'e tayin olmadan önce 4 yıl boyunca Antalya’nın Alanya ilçesinde görev yaptığı öğrenildi. Bununla birlikte Yücel'in Gülistan Doku’nun kaybolmasından sonra tayinin tekrar Alanya ilçesine çıkarıldığı, orada yaklaşık 1 yıl çalıştıktan sonra 2021 yılında meslekten ihraç edildiği belirlendi.

'KAÇMA ŞÜPHESİ TEZİMİZ DOĞRU ÇIKTI'

Doku ailesi, Engin Yücel’in daha önce yıllarca birlikte çalıştığı arkadaşlarının kararı bilinçli olarak Zaynal Abakarov’a tebliği etmeyerek yurt dışına kaçması için zaman kazandırdıklarını öne sürdü. Doku ailesinin Avukatı Ali Çimen, "Tedbirin yetersiz kalacağını, kişiye ulaşılamayacağını, baş şüphelinin kaçma şüphesinin bulunduğunu söylemiştik. Bu tezimizin de doğru olduğu ortaya çıkmış oldu" dedi.

DEM Parti: Ülkede Her Beş Çocuktan Biri Aç, Her Dört Çocuktan Biri Okula Aç Gidiyor DEM Parti: Ülkede Her Beş Çocuktan Biri Aç, Her Dört Çocuktan Biri Okula Aç Gidiyor

AYGÜL DOKU: 'TÜRKİYE'DE Mİ KAÇTI MI BİLMİYORUZ'

Gülistan Doku’unun ablası Aygül Doku da şöyle konuştu:

Zaynal'ın 7 aydır hiçbir yerde imzası yok. Zaynal, Türkiye’de mi yoksa kaçtı mı bilmiyoruz. Antalya Emniyeti 7 aydır Zaynal'a ulaşamamış. Adresini bilmiyoruz, telefonlarına ulaşamıyoruz diyor. Normal olarak gözaltı kararı çıkmıştı ve evinden almışlardı. O adrese neden gitmediler ya da tebligat yazısını kapıya neden asmadılar. Türkiye’de adli kontrol şartı olan bir kişiye nasıl 7 aydır tebligat yapılmaz. Antalya Emniyet’i, Zaynal'a zaman mı kazandırıyor? Yurtdışına kaçsaydı bunun sorumlusu kim olacaktı?"