Hakkari'nin sorunlarına çözüm üretmek, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sunmak amacı ile bir araya gelen 35 STK temsilcisinin yer aldığı Hakkari Hak ve Dayanışma (HAKDA) Platformu İHH ev sahipliğinde bir araya geldi.

Platformun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, HAKDA Platformunun, sivil toplum örgütlerinden oluşan bir platform olduğu, platform bileşenlerinin kentin sorunlarını istişare etmek için zaman zaman bir araya geldiği kaydedildi.


Hakkari Hak ve Dayanışma (HAKDA) Platform Sözcüsü Nihat Gür, kentteki temel sorunlar çözüm yolları ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

10 Ekim’de katledilenler anıldı 10 Ekim’de katledilenler anıldı


"Hakkari Hak ve Dayanışma (HAKDA) Platformu Hakkari ilimizin sorunlarına çözüm üretmek, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sunmak amacı ile bir araya gelmiş sorumluluk sahibi sivil toplum kuruluşlarının ortak payda hareketidir. Temel gayesi halkının vicdanı olabilme ve var olan toplumsal değerleri bir adım daha iyiye, güzele ve doğru olana yakın kılabilme mücadelesidir. HAKDA Platformu, Hakkâri’mizde 35 STK’dan müteşekkil bir platformdur. Bu minvalde, Hakkâri İHH yardım kuruluşu şubesinin ev sahipliğinde bir araya gelen bileşenlerimiz günümüze ve yarınımıza dair neler yapılabileceğini istişare etmişlerdir. Bizler mesuliyet sahibi sivil toplum kuruluşları olarak gerçekleştirdiğimiz istişare sonucunda ilimiz ile ilgili sorunlar üzerine çözümler geliştirmek için düzenli periyotlar halinde bir araya gelmeyi karara bağladık. Sivil toplum kuruluşlarının sorunlar karşısında sessiz kalması mümkün değildir. Sorunların tespiti, analizi ve çözüm önerilerimizi maddeler halinde kamuoyuyla paylaşmayı sorumluluk addetmekteyiz.


1- İlimizde sık yaşanmaya başlanan iki kişi arasında yaşanan kavganın aileler ve aşiret boyutuna çekilmesi bizim nezdimizde ilkelliğin ve cehaletin en zirve noktasıdır. Şiddet toplumsal birlikteliğin ana düşmanlarından biridir, şiddeti aşiret boyutuna çekmek ise cehaletin en karanlık noktasıdır. Hakkâri küçük bir ildir, iki kişi arasında yaşanan bir sorunun aileler ve aşiret boyutuna taşınması ilimizin toplumsal huzurunu ve güvenliğini ciddi manada kötü yönde etkilemektedir. Bu bizler için büyük bir ayıp ve toplumsal barışımızın çürümesi ile eşdeğerdir. Bu çirkin durumun ortadan kaldırılması konusunda Hakkâri’nin tüm aile büyüklerini, samimi ve hakiki kanaat önderlerini, sivil toplum kuruluşlarını, siyasi partilerini ve kendini vicdan sahibi gören tüm sorumlu bireylerini mesuliyet üstlenmeye davet ediyoruz.


2- İlimizin küçük olması hasebiyle bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Siyaset elbette bir toplumun vazgeçilmezlerinden biridir. Siyaseti halkın maslahatı için bir kazanım olarak değerlendirmek hepimizin sorumluluğudur. Halkı siyaset üzerinden cepheleştirmek, düşmanlaştırmak ve ötekileştirmek hepimizin bugününe ve yarınlarına büyük zarar vermektedir. Tüm siyasi parti ve siyaset paydaşı kişiliklerimize çağrımızdır; Sizlerden ricamız, lütfen siyaseti halka hizmet ve toplumsal sorunlara çözüm için ortak maslahatımızın dinamiği olarak görünüz. İnsanın ve toplumun farklı görüşlerin güzelliği üzerinden gelişim gösterdiğinin bilinci ile tahammül kültürünü hayati bir değer olarak görmemizi istirham ediyoruz. Bu minval üzere halkımıza karşı sorumluluklarınızı ifa ediniz. Siyaset toplumu ayrıştırma değil, halkın yaşam kalitesini olumlu yönde ileri götürmenin hizmet aracıdır. Tüm siyasilerimizden ricamız bu hakikat üzerinden siyaset gerçekleştirmeleridir.

3- Tüm Hakkâri halkı olarak ilimizde yaşanan iki temel soruna daha odaklanmak zorundayız. Tefecilik ve gençliğin zararlı madde kullanımı üzerine ortak bir karşı duruş bilinci geliştirmek zorundayız. Tefeciliğin ve zararlı madde kullanımının halkımızı yozlaştırıldığı ve özellikle gençliğimizi tehlikeli bir hale getirdiğine şahitlik etmekteyiz. İlimizin resmi kurumları, sivil toplum kuruluşları ve tüm ailelerini bu konuda yekvücut bir şekilde mücadele etmeye davet ediyoruz. Bu ve benzeri konularda Hakkâri halkı olarak bir araya gelip gerekli çözümleri hayata geçirmek zorundayız.

4- Hakkâri dışında yaşayan imkân sahibi iş, sanatçı, yazar, gazeteci, bürokrat ve siyaset insanlarımız ile ilimize katkı ve değer sunma babında ciddi görüşmeler ve talepler geliştirmek, İlimizdeki dezavantajlı kesimlere destek sağlamak için ziyaretler gerçekleştirilecektir.

5- Hakkâri’mizin yaşam koşullarına daha kaliteli bir katkı sağlayacağını umduğumuz bazı temel sorunların çözümü ve rehabilite çalışmaları ile ilgili olarak ilgili kurumlara rapor halinde sunmak için bir heyet kurulmuş olup çalışmalar gerçekleştirildikçe kamuoyuyla paylaşılması kararı da alınmıştır.

Hakkari Hak ve Dayanışma (HAKDA) Platformu Nihat Gür-Platform Sözcüsü"