Genel İş Sendikası Hakkari Şubesi, Hakkari Belediye Başkan Yardımcısı Hamit Zibek’in de aralarında bulunduğu 4 belediye görevlisi hakkında Cumhuriyet Savcılığna suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu.

Hakkâri'de Taşımalı Eğitim Krizi: Öğrenciler Bir Haftadır Ders Başı Yapamadı Hakkâri'de Taşımalı Eğitim Krizi: Öğrenciler Bir Haftadır Ders Başı Yapamadı

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunda Başkan Yardımcısı Zibek hakkında ‘Belediyede örgütlenme faaliyeti yürütmesini cebir ve tehdit yoluyla engellemek. İşçiyi bir sendikadan istifa ettirip, başka bir sendikaya üye olmaya zorlamak’ iddiasında bulunuldu.
Suç duyurusu dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Sendikamız Sendikalar Yasası uyarınca kurulmuş bir işçi kuruluşu olup, İşkolları Tüzüğünün 20 numaralı “genel işler” işkolunda faaliyette bulunmaktadır. Hakkari Belediyesi Personel A.Ş işçileri anayasal hakları doğrultusunda müvekkil Sendikaya üyelik için iradelerini ortaya koymuşlardır.

Yeni Toplu İş Sözleşmesi için yetki tespiti başvuru tarihi yaklaştığından, yetki tespiti için çoğunluğu elde etmek için örgütlenme çalışmalarımız devam etmekteyken, şüphelilerden Hakkari Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Hamit ZIBEK, Hakkari Belediyesi Özel Kalem Müdürü Ahmet KARAÇALI, Mali İşler Müdürü Özgür KANAT; kamu görevlileri olmaslarına rağmen; sendikamıza üye işçileri tek tek arayarak ve bizzat odalarına çağırarak müvekkil Sendikadan istifa edip, Hizmet-İş Sendikasına üye olmalarını, aksi taktirde işten atılacakları yönünde tehdit etmişlerdir.

Şüphelilerden Kenan BEYTER; Hak-Bel şirketinde çalışmakta olup, aynı zamanda Adalet ve Kalkınma Partisi Gençlik Kolları Başkanıdır. Diğer şüpheli Nedim YAŞAR Adalet ve Kalkınma Partisi İl Genel Meclisi üyesidir. Anılan şüpheliler 02.11.2023 tarihinde ; işçileri telefonla arayarak; işçilere, işe kendileri aracılığıyla alındıklarını, müvekkil Sendikadan istifa edip Hizmet-İş Sendikasına üye olmamaları durumunda işten çıkaracakları yönünde tehdit etmişlerdir.

Belediye binasında olağandışı hareketlilik, telefon trafiği ile işçilerin şüpheliler tarafından aranması, HTS kayıtlarından tespit edilebilir. Ayrıca üye işçiler tehdit edildiklerini ve korktuklarını ifade etmektedirler bu nedenle o gün istifa edip diğer sendikaya geçen tüm işçilerin dinlenilmesi durumunda iddiamız ispatlanacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın ‘Sendika Kurma Hakkı’ 51. Maddesi “Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz”