İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) yerel seçimlerde kazandığı Colemêrg Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı “Emeğimiz, özgürlüğümüz için kayyıma geçit vermeyeceğiz” şiarıyla Kartal Meydanı’nda miting düzenledi. On binlerin meydanı doldurduğu mitingde, Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Viyan Tekçe bir konuşma gerçekleştirdi.

Binler Madımak Katliamı anması yürüyüşünde Binler Madımak Katliamı anması yürüyüşünde

 Tekçe’nin sahneye çıkmasıyla kitle hep bir ağızdan “Jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana Colemêrg” sloganlarını attı. Tekçe, Türkçe ve Kürtçe herkesi selamlayarak, sözlerine başladı. Colemêrg halkının ve yerine kayyım atanan Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın selamını getirdiğini ifade eden Tekçi, “Kürt halkı mücadelesi her dönem saldırı altında olmuştur. Bu saldırı geçmişte Şark Islahat Planı,   Umumi Müfettişlikler, OHAL Valilikleri idi. Bugün ise kayyımdır, kayyım. AKP-MHP iktidarı 8 yıldır Kürt halkının iradesini gasp etmek için kayyım uygulamasına başvuruyor. Uygulanan kayyım rejimi Hakkari’de de 3’üncü defa uygulanmak isteniyor. Ancak bugün yok sayılan sadece Hakkari iradesi değil, Türkiye’nin iradesidir” diye belirtti.

‘ÇALIŞMALARIMIZ KAYYIMLA YOK EDİLMEK İSTENİYOR’

Tekçe, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Kayyım halkın kaynaklarını bir avuç insana peşkeş çekmektir. Kayyım siyasi darbedir. DEM Parti ile belediyeler ekolojik, kadın özgürlükçü bir belediyecilik anlayışıyla buluştu. Belediyecilik anlayışımızın temelinde, yaşamı halkımızla birlikte yönetiyoruz. Kentimizi de kendimizi yöneteceğiz, diyen bir anlayıştan geliyoruz. Bu anlayış rantan gelenlerin maskesini düşürüyor. Belediyeciliğimizle doğaya, engellilere, kadınlara yaptığımız çalışmalar, kayyımla yok edilmek isteniyor.

KAYYIM ORTAK SORUNDUR

İktidar ve çevresinin tüm platformlarda dile getirdiği iddiaların tek bir dayanağı yoktur. Kayyım rejimi 3 Haziran’da tekrar devreye sokulmak istendi. Seçim sürecinde Hakkari’de tüm devlet kurumları AKP'nin seçim çalışmalarına malzeme oldu. Hakkari valisi seçim çalışmalarına katıldı. Yurttaşlara para dağıttılar. Ancak bunlara rağmen bizler Hakkari halkının seçilmiş eşbaşkanlarıyız. Bu gerçeği hiçbir güç değiştiremez. Sevgili yoldaşlar sizlerle bir arada bulunmak bizim için önemli. Çünkü kayyım sadece Hakkari’nin sorunu değildir. Bu kayyım rejimi kalıcı hale getirilmek isteniyor. Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşananlar, gençlerin kadınlar yaşam alanlarının daraltılması bu sorunun ortak bir sorun olduğunu gösteriyor. Bu vesileyle buralarda direnen herkesi selamlıyorum.

HAKKARİ HALKININ İRADESİ YOK SAYILIYOR

Bizler her türlü kumpasa inat, seçme ve seçilme hakkına sahip çıkacağız. Çünkü 2024 Türkiye’sinde Hakkarililerin iradesi yok saydılar. Hakkari halkının kimin yöneteceğini halkın kendisi değil, Ankara’daki atanmış bir grup bürokrat karar vermektedir. Bu durum AKP-MHP iktidarının kadın düşmanı, genç düşmanı ve Kürt düşmanı bir iktidar olduğu ortaya koymaktadır.

İSTANBUL TEHLİKE ALTINDADIR

Hakkari belediyesini kayyım yönetiyorsa ve buna seyirci kalıyorsak, İstanbul’da halk iradesi tehlike altındadır. Hakkari'ye kayyım atanmışsa, Kartal Belediyesi güvende değildir. Türkiye’de herkesin bunu iyi görmesi gerekiyor. O yüzden Hakkari’nin iradesine sahip çıkmak herkesin görevidir. Hakkari’den İstanbul’a kadar halkımızı savunacağız. Bu konuda kararlıyız. İstanbul’da, Esenyurt’ta, Kartal’da, İzmir’de bizimdir.

İSTANBUL’DA HAKKARİ'YE DİRENİŞİMİZ BAŞARILI OLACAK

Değerli yoldaşlarım bu iktidar ne yaparsa yapsın bu meydandaki direnişi kıramayacak. Ortak mücadelemizin temel sloganı tekrar söylüyorum: Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz.” Özgürlük mücadelemizin sloganı da “Berxwedan jiyane” diyoruz. İstanbul’dan Hakkari’ye ulaşan direnişimiz sonunda başarılı olacaktır. Direnişe olan inancımla bu alanda olan her birinizi ve bunu düzenleyen Emek ve Demokrasi Güçleri’ni selamlıyorum.

Tekçe’nin konuşmasının ardından, “jin jiyan azadî”, ““Biji serok Apo” sloganları atıldı.

Kaynak: MA