Hakkari Haber

Hakkâri Belediyesi’ndeki Kayyım Dönemi: Parlak’tan Geniş Kapsamlı Soru Önergesi

Hakkâri Milletvekili Vezir Coşkun Parlak ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya yönelik kayyım uygulamalarıyla ilgili soru önergesi verildi.

Abone Ol

Hakkâri Milletvekili Vezir Coşkun Parlak, 3 Haziran 2024'ten itibaren kayyım yönetimindeki Hakkâri Belediyesi'nde yapılan uygulamaları İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sordu. Personel alımları, görev değişiklikleri ve belediye bütçesi gibi önemli konulara dair sorular, kamuoyunda büyük merak uyandırdı.

Milletvekili Vezir Parlak soru önergesinde: 31 Mart 2014’te yapılan yerel seçimde, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin belediye eş başkan adayları Viyan Tekçe ve Mehmet Sıddık Akış’ın kazandığı Hakkâri Belediyesi’ne 3 Haziran 2024’te kayyım atanmış, belediye eş başkanı Mehmet Sıddık Akış cezaevine konmuş, Hakkâri Valisi kayyım olarak görevlendirilmiştir. Hakkâri Belediyesi, 2016-2024 yılları arasında da büyük ölçüde kayyımlar tarafından yönetilmiştir. Söz konusu dönemde Hakkâri Belediyesi’nde usulsüz ihalelerin yapıldığı, liyakat yerine partizanlığı esas alan işe alımların gerçekleştirildiği, belediyenin mali kaynaklarının halk yararına kullanılmadığı yönünde birçok eleştiri yapılmış, bu eleştiriler basına da yansımıştır. 3 Haziran 2024’te başlayan üçüncü kayyım döneminden bu yana belediye bütçesinin halk yararına kullanılmadığı, seçilmiş belediye eş başkanları ve belediye meclisinin yaptığı görevlendirmelerin iptal edildiği, belediyeye ait taşınmazların kamu yararı gözetilmeden çeşitli kurumlara tahsis edildiği basına yansımıştır" dedi. 

Bu çerçevede;

1-     3 Haziran 2024’ten 15 Kasım 2024’e kadar Hakkâri Belediyesi’ne kaç adet personel alınmıştır, bu alımlar hangi birimlere yapılmıştır? Personel alımına dair ilanlar tüm Hakkâri halkının haberdar olabileceği şekilde kamuya açık mecralarda yayımlanmış mıdır?

2-     3 Haziran 2024’ten sonra belediyenin hangi birimlerinde görev değişiklikleri yapılmıştır? Söz konusu görev değişimlerinin nedenleri nelerdir?

3-     3 Haziran 2024’ten sonra, kamu kurumlarına ya da özel kurumlara tahsis edilen belediye taşınmazı var mıdır? Varsa bunlar hangi taşınmazlardır ve hangi kurumlara tahsis edilmiştir? Bu tahsislerin yapılmasının nedeni nedir?

4-     3 Haziran 2024’ten sonra Belediye Meclisi’nin toplanamamasının nedeni nedir? 31 Mart 2024’te halk tarafından seçilen belediye meclis üyelerinin toplanması ve kanun tarafından kendilerine tanınan yetkiyi kullanarak karar almalarını sağlayacak olanakları sağlayacak mısınız?

5-     3 Haziran 2024’ten sonra Hakkari belediyesi bütçesinden temsil, ağırlama, konser ve kültürel-sanatsal faaliyetler için ne kadar harcanmıştır?

6-     3 Haziran 2024’ten 15 Kasım’a kadar kayyım yönetimi tarafından hangi projeler hayata geçirilmiştir?

7-     3 Haziran 2024’ten sonra Hakkari belediyesi ne kadar borçlandırılmıştır?