Dr. Sait Aygün, üretra (idrar kanalı) darlıklarının, daha önce geçirilmiş cerrahiler (örneğin TUR-P), travmalar ve enfeksiyonlar gibi nedenlerle oluştuğunu açıkladı. Bu durumun hastalarda idrar yapmada zorluk, idrar hızında azalma ve sık idrara gitme gibi şikayetlere yol açtığını söyledi.

Türkiye genelinde bu rahatsızlıkların tedavisinde genellikle endoskopik yöntemlerin tercih edildiğini, ancak bu yöntemin başarı oranının %35-40 seviyelerinde olduğunu ifade eden Dr. Aygün, şunları kaydetti:


"Kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarda darlıkların tekrarlama riski yüksektir. Bu nedenle hastalar her 3-4 ayda bir ameliyat olmak zorunda kalıyor ve hayat kaliteleri ciddi şekilde etkileniyor. Oysa açık üretroplasti operasyonlarının başarı oranı %90’a kadar çıkmakta ve darlık tekrar oluşmamaktadır."

Whatsapp Image 2024 12 25 At 23.15.16

Dr. Aygün, doğu illerinde bu tür operasyonların neredeyse hiç uygulanmadığını belirterek Hakkari Devlet Hastanesi'nde böyle bir ameliyatı gerçekleştirmenin gururunu yaşadığını dile getirdi. Operasyondan 7 ay sonra bile hastalarda herhangi bir darlık tekrarı görülmediğini belirten Dr. Aygün, bu başarıyı Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ndeki hocalarından öğrendiği tekniklere borçlu olduğunu ifade etti.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki üretra darlığı hastalarını Hakkari Devlet Hastanesi'ne davet eden Dr. Aygün, hastalarından aldığı olumlu geri dönüşlerin kendisini motive ettiğini söyledi.

Hakkâri Üniversitesi'nde Kadınların Bilimdeki Gücü ve Gelecek Perspektifleri Konuşuldu Hakkâri Üniversitesi'nde Kadınların Bilimdeki Gücü ve Gelecek Perspektifleri Konuşuldu

Ameliyat 800X600

Hakkari Devlet Hastanesi, bu tür başarılı operasyonlarla bölgedeki sağlık hizmetlerini bir üst seviyeye taşıyor.