DİSK Genel İş Sendikası Hakkari Şubesinde düzenlenen basın açıklamasına DİSK/Genel İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Ali Haydar Kara, DİSK/Genel İş Sendika Uzmanı Sadık Demir ve DİSK/Genel İş Sendikası Hakkari Şube Başkanı Abdulhaluk Duran katıldı.

Burada basın açıklamasını okuyan DİSK/Genel İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Ali Haydar Kara,” Sendikamızın, Hakkâri Belediyesi ve belediye şirketi olan HAK-BEL AŞ bünyesinde çalışan işçiler için yeni toplu iş sözleşmesi bağıtlama yetki süreci ve örgütlenme faaliyeti süreci devam ederken yine hukuksuz uygulama ve yöntemlere başvurulduğunu, ali cengiz oyunlarıyla Sendikamızın saf dışı bırakılmaya çalışıldığını üzülerek gözlemliyoruz” dedi.

“BELEDİYE YÖNETİMİ SUÇ İŞLİYOR”

Yetki sürecinde son aşamaya gelmişken Belediye yönetiminin ve Hizmet-İş Sendikasıyla birlikte hareket ederek, işçilerin zorla, baskıyla sendikal tercihleri ellerinden alınıyor diyen Kara,” Bu uygulamayla açıkça suç işlenmektedir. Hakkâri Belediyesinde ve şirketinde Anayasal bir hak olan sendika üyeliğini kişinin özgür iradesiyle seçmesi yönündeki tercihlerini kullanan işçileri baskı ve tehdit ile sendika değiştirmeye zorlamaları asla kabul edilemez ve bir kez daha yineleyelim ki, bu bir suçtur!

“BELEDİYE’YE ALINANLAR SENDİKAL TERCİHLERİNİ YAPAMIYOR”

Kara,” Sadece var olan işçilerin sendika değiştirmeye zorlanması değil, yeni işe alınan işçilerin üyeliklerinin de özgür bir seçimle gerçekleşmediği açıktır. Şöyle ki, Hak-Bel şirketine 09.06.2023 tarihinde 63 işçi alınmış ve hepsi Hizmet-İş Sendikasına üye yapılmıştır. Son dönemlerde alınan işçi sayısı toplam 85 olup alınan tüm işçilerin aynı ve yetkili olmayan Sendikaya üye olması hayatın olağan akışına aykırıdır. Burada da açıkça bir usulsüzlük olduğu görülmektedir.

Ayrıca 24.10.2023 tarihinde biri Sendikamız Hakkâri Şube Yönetim Kurulu üyesi, ikisi Şube Denetim Kurulu üyesi ve biri işyeri Sendika temsilcisi olmak üzere, Belediyede ve şirkette çalışan üyemizin işyeri rızası hilafına değiştirilmiştir. Şube Yönetim Kurulu üyemiz, Denetim Kurulu üyelerimiz ve işyeri sendika temsilcimizin işyeri değişikliği 6356 sayılı Yasanın 24/4 ve 24/5.maddeleri amir hükmüne aykırıdır. Toplu İş Sözleşmelerinin "Sendika veya konfederasyon yöneticiliğine veya Disiplin ve Denetim kurulu üyeliğine seçildikleri halde işyerlerinden ayrılmayan işçiler; işten çıkarılamaz, rızaları dışında işleri ve işyerleri değiştirilemez ve herhangi bir nedenle farklı bir işleme tabi tutulamazlar" hükmüne aykırı olan bu uygulamanın da acilen yasalara uygun olarak düzeltilmesi kaçınılmazdır.

“SENDİKAL TERCİHİN ÖNÜNE GEÇMENİN CEZASI HAPİSTİR”

Sendikal tercihin önüne geçmenin hapis cezası olduğunu anımsatan Kara,” Çalışanların hak ve menfaatlerini korumakla yükümlü bulunan Hakkâri Belediyesi yönetimini buradan uyarıyor ve kanunlara saygılı olaya çağırıyoruz. Yapılan bu hukuksuzluklar Anayasanın 51. Maddesine, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 118. Maddesi’ne aykırıdır ve cezai yaptırımları ağırdır. Kısaca hem Anayasada hem yasada sendikal haklar ve tercihler teminat altına alınmış ve Türk Ceza Kanunu'nda da bu hakkın ihlali halinde ilgililer hakkında hapis cezası öngörülmüştür”

“VALİ ALİ ÇELİK’E ÇAĞRI”

Buradan Hakkari valisi sayın Ali Çelik’e çağrıda bulunuyoruz diyen Kara,” Emrinizde çalışan bazı bürokratlar tarafından işçilerin sendika seçme özgürlüğü baskı, zorbalık ve işten çıkarma gibi tehditlerle üyelerimizin ellerinden alınmak istenmektedir. Sayın validen talebimiz bu çağrımızı duyması ve bu hukuksuzluğun önüne geçmesidir. Aksi durumda valilik makamı tarafsızlığını yitirecektir.

“SENDİKA ÜYELERİMİZİN İRADESİNE HİPOTEK KOYAMAZSINIZ”

Belediye gibi halka en yakın kamu kurumunda halkın bir parçası olan işçilerin sendikal tercihleri için tehdit edilmeleri kabul etmediklerini ifade eden Kara,” Belediye idarecileri tarafından Kurum yetkileri kullanılarak makamın ve görevin kötüye kullanılması, buna alet edilmesi anlaşılır bir durum değildir. Sendikal faaliyetlerin engellenmesine karşı 60 yıldan fazla bir süredir mücadele eden işçinin haklarını korumak adına bedeller ödemiş olan Sendikamız DİSK/Genel-İş’i bu akıl ve hukuk dışı uygulama ve kötü niyetli yöntemlerle sindiremez, işçinin iradesine ipotek koyamazsınız”

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

Korkmaz Ailesinin Acı Günü Korkmaz Ailesinin Acı Günü

Bu hukuksuzluk karşısında ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağımızı ve ilgili bakanlığa sorumlularla ilgili gereğinin yapılması için müfettiş talebi ile başvuru yapacağımızı, sendikal hak ve örgütlenme özgürlüğümüz için mücadeleyi asla bırakmayacağımızı kamuoyuna bildiririz” diye konuştu.