Basın açıklamasını Eğitim Sen Hakkari Şubesi Eş Başkanı Şükran Sönmez Güldal yaptı.

Güldal, Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) eğitim bileşenlerinin görüşlerini almadan hazırladığı ÖMK’nın, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ilk 22 maddesi ile eleştirilerin görmezden gelindiğini belirtti. Eğitim ve bilim emekçilerini yok sayan bu kanunun, öğretmenlerin mesleki haklarını güvence altına almak bir yana, daha da zor şartlar altına sürükleyeceğini vurguladı.

Hakkari-Van Karayolunda Saman Yüklü Tır Devrildi: Sürücü Yaralandı Hakkari-Van Karayolunda Saman Yüklü Tır Devrildi: Sürücü Yaralandı

Açıklamada, Güldal şu noktalara dikkat çekti:

  • Yanıltıcı Tanım: ÖMK, öğretmenlik mesleğini tanımlamıyor ve mesleki haklar ile sosyal hakları kapsamıyor.
  • Göz Ardı Edilen AYM Kararları: Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hükümler, teklifte yer alıyor.
  • Unvan Ayrımı: Uzman ve başöğretmen unvanları, yetki farklılığı olmaksızın korunuyor. Tüm öğretmenler için unvan şartı aranmaksızın ücret düzenlemesi yapılması gerektiği ifade edildi.
  • Eğitim Fakültelerinin Suçlanması: Kanun, eğitim fakültelerini başarısız olarak göstermekte, bu durumun öğretmen yetiştiren kurumların itibarını zedelediği belirtildi.
  • Güvencesiz İstihdam: Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik gibi güvencesiz istihdam biçimlerinin yaygınlaştırıldığı vurgulandı.
  • Öğretmenlerin Haklarının Yok Sayılması: Kanun teklifinde öğretmenlerin sosyal haklarının göz ardı edildiği, görev ve sorumlulukların detaylandırılmadığı ifade edildi.

Güldal, Eğitim Sen olarak unvanlarda ayrıştırmayı kabul etmediklerini, tüm öğretmenlerin kıdem yılına göre eşit ödeme alması gerektiğini ve Milli Eğitim Akademesi’ni reddettiklerini belirtti. Ayrıca, öğretmenlerin asli görevlerinin dışındaki dayatmalara karşı durduklarını ve meslek kanununda öğretmenlerin haklarının yer alması gerektiğini vurguladı.

Eğitim Sen Hakkari, bu itirazların ve taleplerin duyulması için siyasi iktidar ve MEB’e seslenerek, gerçek bir meslek kanununun oluşturulması çağrısında bulundu. Açıklama, sendika üyelerinin destekleriyle son buldu.

Whatsapp Image 2024 10 02 At 21.10.33 860X505Whatsapp Image 2024 10 02 At 21.10.33 (1) 860X505