İnsan Hakları Derneği  (İHD) ve kayıp yakınları Yüksekova’da Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. İHD öncülüğünde  ‘Kayıplar Bulunsun, failler yargılansın’ şiarıyla adalet arayışında olan kayıp yakınları, sürdürdükleri eylemin 131’inci haftasında Resul Ercan’ın faillerini sordu, adalet talebinde bulundu. 

Kayıp yakınlarının eylemine Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, DEM Parti Yüksekova Belediye Eş Başkanı  Şoreş Diri,  Yüksekova Eski Belediye başkanı Mehmet Salih Yıldız DEM Parti İlçe Eş Başkanı Ercan Sevmez ile vatandaşlar katıldı.

İHD düzenlediği basın açıklamasında geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Timur Sevi'yi anarken şu ifadelere yer verdi:

"Toplumların kendini güvende hissetmesi hukuk normlarının düzgün bir biçimde işletilmesine bağlıdır. Bir yurttaş anayasadan doğan haklarının işleyiş biçiminde bir eksiklik olduğunu düşünüyorsa orada hak hukuk adalet üçlemesinden bahsetmek imkansızdır.
Gözaltında zorla kaybetme bir Türkiye gerçeğidir. Bu gerçeklikle yüzleşilmediği sürece insanların kendi güvende hissetmesi olanaksızdır.

Bu gerçeği bu gün Resul Ercan dosyası ile bir daha kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

Resul Ercan hayvancılık ile uğraşıyordu. Hayvanlarının otladığı vezirli köyüne doğru yola çıktı. Görgü tanıklarının anlatımına göre Vezirli köyü yakınlarında ki ana cadde üzerinde yürüyen Resul Ercan bölgede operasyona çıkmış bir askeri araç kafilesi tarafından durduruldu ve zorla askeri araca bindirildi.

Israrla çiftçi olduğunu dile getirse bile işkence edilerek göz altına alındı. Akabinde köylüler aile bireylerine Resul Ercan’ın sinava (kamışlı) karakolundan gelen ekiplerce gözaltına alındığını aktardı. Sinava karakoluna giden aile bireylerine Resul Ercan’ın burada olmadığı,3.Piyade  tümen komutanlığına gitmeleri gerektiği söylendi.

3,Piyade Tümen Komutanlığına giden aile üyelerine yine Resul Ercan’ın burada olmadığı, gözaltına alınmadığı bilgisi verildi.

Görgü tanıklarının Tümene gelmeleri ile beraber ilgili tümen komutanlığında yapılan görüşmede Resul Ercan’ın akıbetinin bilinmediği söylendi ve tüm akrabaları olay yerinden uzaklaştırıldı.

Hakkari'de Boş Arazide Çıkan Yangın, TOMA ile Kontrol Altına Alındı Hakkari'de Boş Arazide Çıkan Yangın, TOMA ile Kontrol Altına Alındı

Akabinde kimliği belirsiz kişilerce Resul Ercan’ın ailesi tehditr edildi. ‘Resul’u sormayın akıbetiniz onun gibi olur denildi’

O günden sonra bir daha Resul Ercan’ın akıbetine rastlanmadı.

07.06.1993 tarihinde kerem ağa köprüsünün altında çiftçiler bir erkek cesedi gördü. Görülen ceset Resul Ercan’a benzediği için ailesine haber verildi. Aile bireyleri su kanalından Resul Ercan’ın işkence edilmiş ve ateşli silahla katledilmiş bedenini çıkardı

Aile bireyleri ilk başta baskından dolayı herhangi bir başvuru yapmasa da aradan geçen süre zarfında Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı makamına başvuruda bulundu. Tanıkları dinleyen savcılık Resul Temel’in gözaltına alındığını doğrulasa da akabinde cezasızlık ile dosyayı kapattı. 

Yurttaşların kendilerini güvende hissetmediği yerde adaletten bahsedilmez. Ercan ailesi bu topraklarda kendilerini güvende hissetmedi. Katledilen sevdikleri ile ilgili herhangi bir dava açılmadı, sorumlular hakkında herhangi bir araştırma yapılmadan Resul Ercan’ın akıbeti faili meçhul bırakıldı.

Buradan yetkililere bir daha sesleniyoruz gözaltında insan kaybetmek bir insanlık suçudur.  Her şart ve koşulda Resul Ercan’ın akıbetini sormaya ve etkin bir soruşturma ile bu suçu işleyenlerin ceza aldığını görene kadar mücadelemiz devam edecek"