'İradeye Saygı Yürüyüşü' Hakkari'ye yaklaştı 'İradeye Saygı Yürüyüşü' Hakkari'ye yaklaştı

Hakkari İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi ve kayıp yakınları, 125 haftadır sürdürdükleri eylemler kapsamında Yüksekova Sanat Sokağı'nda bir araya geldi. Bu haftaki eylemde, Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay için adalet talebinde bulunuldu.

Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı Şoreş Diri ve Yüksekova DEM Parti İlçe Eşbaşkanı Filiz Saygı da eyleme katıldı. Açıklamayı, Hacı Karay’ın torunu Kerim Öztunç okudu.

"Sanıklar, delillere, belgelere, itiraflara rağmen beraat ettirildi"

Öztunç, şu bilgileri paylaştı: "3 Haziran 1994 günü sabah 4.30’da, iş insanları Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay İstanbul Yeşilköy Çınar Oteli'nden çıkarken gözaltına alındılar. Polis kimlikli, polis yelekli, silahlı ve telsizli kişiler tarafından ‘İfadelerinizi alıp bırakacağız’ denilerek otomobillere bindirilip götürüldüler. Aileleri ilgili tüm kurumlara başvurdu. Ancak onların gözaltına alındıkları reddedildi. 4 Haziran 1994 tarihinde akşam 20:15 civarında Bolu/Yığlıca’da işkence ile sorgulandıktan sonra ateşli silahla infaz edilmiş bedenleri köylüler tarafından bulundu. Üzerlerinde kimlik, cüzdan, saat, çakmak gibi kişisel eşyaları yoktu. Olay kamuoyunda Ankara JİTEM davası adıyla bilinen davanın mahkeme tutanaklarında detaylarıyla yer aldı. Ancak Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanıklar, delillere, belgelere, itiraflara rağmen beraat ettirildi”

Whatsapp Image 2024 06 01 At 13 25 20 1 003 860X505-1

"Adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz"

Açıklamada, “Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay’ın zorla kaybedildikleri iddiasının yer aldığı ilgili dosyada tüm itiraf, tanıklık ve gerçekliklere rağmen tüm sanıkları tekrar beraat ettirildi" diye belirtildi.

Öztunç son olarak, “Savaş Buldan, Adnan Yıldırım ve Hacı Karay için, tüm kayıplarımız için, adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz," dedi.