Hakkari'de bir zincir markette çalışanların çikolata çaldığı gerekçesiyle 12 yaşındaki bir çocuğu 2 saat boyunca depoya hapsetmesinin ortaya çıkması tepkilere neden oldu.

Hakkari'de Trafik Kazası: Genç Motosiklet Sürücüsü Yoğun Bakımda Hakkari'de Trafik Kazası: Genç Motosiklet Sürücüsü Yoğun Bakımda

Hakkari Barosu Çocuk Hakları Merkezi ve Hakkari İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi olayın duyulmasının peş peşe açıklamalarda bulundu.

Sosyal medya hesaplarından konuyla ilgili açıklama yapan İnsan Hakları Derneği Hakkari Şubesi, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 37'nci maddesine atıfta bulunarak, "Çocuklar hiçbir şekilde insanlık dışı yöntemlerle ya da aşağılanarak cezalandırılamaz. Söz konusu insanlık dışı muameleye karşı bütün hukuki sürecin takipçisi olacağız" ifadelerine yer verildi.

Hakkari Barosu Çocuk Hakları Merkezi ise, "Kamuoyuna yansıyan ve Hakkari’de bulunan zincir marketlerden birinde, bir çocuğu 2 saat boyunca depoya kapatmak suretiyle ve üstelik ağırlaştırıcı sebeplerle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu işleyen şahısların bu onur kırıcı eylemi; çocuğun toplumsal yaşamdaki fiziksel ve psikolojik sömürüsünü içeren bir tehdit niteliğindedir. Çocuğun üstün yararı gereğince ilgili fotoğrafın yayınlanmaması gerektiĝini belirtmekle sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz" denildi.

Ne olmuştu?

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Tekin 30 Kasım Günü kentte faaliyet gösteren bir zincir markete giden 12 yaşındaki bir çocuğun çikolata çaldığı gerekçesi ile marketin deposunda 2 saat boyunca hapseldiğini iddia etti. Yüksekova Kadın takımı deplasmanda 7-0 kazandı Sosyal medya hesabında paylaşımda bulunan HESOB Başkanı Muharrem Tekin, “Hakkari’de 3 harfli zincir marketlerden biri bu çocuğu bir çikolata için 2 saat boyunca depoya kapatmış. Sonra babasına haber veriyorlar.

Babası markete gelince çocuğunun depoya kapatıldığını görüyor. Bu zincir marketin yetkilileri babadan ve bu çocuktan özür dileyip, yaptıkları bu utanç verici davranışın farkına varmazlarsa, ismini açıklar, oradan alışveriş yapılmaması yönünde protesto kampanyaları başlatacağız. Sizin o milyon dolarlarınızı o çocuğun tek bir tırnağına kurban ederiz” ifadelerini kullanmıştı.