Bu haftaki eylemde 30 Eylül 1993 yılında görev yaptığı Ankara Altındağ Nüfus Müdürlüğü önünden polis yelekli, telsizli kişiler tarafından gözaltına alındıktan sonra işkence edilmiş bedeni 2 gün sonra MİT binası yakınlarındaki bulunan Mecit Baskın’ın akıbeti soruldu.

Eyleme, DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), DEM Parti Gever İlçe Örgütü yöneticileri, Barış Anneleri, Hakkari Barosu, ÖHD Hakkari şube avukatları, kayıp yakınları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Whatsapp Image 2024 09 28 At 13 25 55

Açıklama metnini İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz okudu. 

ÇAPRAZ: SORUMLULAR YARGILANSIN

Gözaltında insan kaybetmenin bir Türkiye gerçeği olduğunu söyleyen Çapraz, bu gerçekle yüzleşmek için yola çıktığını defalarca söyleyen AKP iktidarının mensupları bugün gelinen noktada eski karanlık zihniyetin yolunda gitme eğilimlerinin belli ettiğini belirtti. Çapraz, “Adil ve tarafsız bir yargılama ile tüm sorumlular yargılanmalı ve gerekli caydırıcı cezalar verilmelidir! Bedenleri kaybedilen sevdiklerimizin akıbeti bir an önce açıklanmalı, kayıp yakınlarının çiçekler ile donatılacağı bir mezar yerinin olması sağlanmalıdır. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimin akıbetini sormaktan asla vazgeçmeyeceği” ifadelerini kullandı.

BASKIN: ADALET TALEP ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Bartın: "Yurttaşların Enerjiye Erişim Hakkı İhlal Ediliyor" Bartın: "Yurttaşların Enerjiye Erişim Hakkı İhlal Ediliyor"

Ardından konuşan Baskın’ın oğlu Eren Baskın, 32 yıl boyunca adliye koridorlarında ve meydanlarda babasının akıbetini soruduğunu belirterek, “2011 yılında yapılan yargılamanın faillerin ortaya çıkarılarak cezalandırılacağını düşünme hevesini kapıldım. Ne yazık ki bu bir aklama yargılaması oldu. Binlerce delil, onlarca görgü tanığı olmasına rağmen zoraki bir beraat kararı verilerek tüm faili meçhul dosyalar zamanaşımı ile düşürüldü. Babam ve tüm kayıplar için adalet talep etmeye devam edeceğiz. Hiçbir zaman meydanlardan ve adliye koridorlarından bu failleri sormaktan asla geri durmayacağız” şeklinde konuştu.

Whatsapp Image 2024 09 28 At 13 25 54

DÜŞÜNMEZ: MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Kayıpların faillerinin her ne kadar yargılama eliyle üstü örtülmeye çalışılmasına rağmen toplum vicdanında JİTEM’cilerin tarih boyunca hep katil olarak bilinileceğini ifade eden Colemêrg Milletvekili Onur Düşünmez, “Halkımızı katilleri biliyor ve tanıyor. Aklama yargılaması bu gerçekliği değiştirmez. Cumartesi aileleri yıllardır her şeye rağmen alanlarda failleri ve kayıplarını akıbetini soruyor. Yıllardır baskı, zulüm ve sindirme politikalarına rağmen alanlardan geri çekilmediler. Katledilişinin yıldönümünde Ceylan Önkol şahsında bütün annelerimizin, babalarımızın ve kardeşlerimizin hesabını sorana dek mücadeleye devam edeceğiz” dedi.