Hakkari Haber

Hakkari İHD ve Kayıp Yakınları Metin Kıratlı için adalet talebinde bulundu

İHD Hakkari ve kayıp yakınları, Yüksekova Sanat Sokağı'nda Metin Kıratlı için adalet istedi.

Abone Ol

İHD Hakkari ve kayıp yakınları, Yüksekova Sanat Sokağı'nda Metin Kıratlı için adalet istedi.

Hakkari İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi ve kayıp yakınları, Yeşildere Mahallesi'nde hayvanlarını otlatırken açılan ateş sonucu yaşamını yitiren Metin Kıratlı için adalet çağrısında bulundu. 140 haftadır süren adalet arayışları, bu hafta da Yüksekova Sanat Sokağı'nda yapılan bir basın açıklaması ile devam etti.

Bu haftaki talep, Metin Kıratlı için dile getirildi. Basın metnini İHD Kayıp Komisyonu üyesi Ozan Akbaş okudu. Akbaş, "Çocuklara yönelik şiddet toplumumuzun temel dinamiği olan ‘insanca yaşam’ geleneğine büyük bir saldırıdır" dedi.

Akbaş, çocukların kendilerini geliştirebileceği bir ortam sağlanması gerektiğini vurgularken, bugün katledilen çocukları konuşmak ve suçluların cezalandırılmasını istemenin insan hakları savunucuları için büyük bir zulüm olarak görüldüğünü belirtti.

"Narin Güran’ın katledilmesi, bedeninin yok edilmeye çalışılması ve delillerin kaybettirilme çabası, günümüzde çocuk katillerinin ne denli rahat hareket edebildiğini gözler önüne sermektedir" diye konuşan Akbaş, çocukların gözaltında, bombalı saldırılarda ya da zırhlı araç çarpması sonucu hayatını kaybetmesine dikkat çekti.

Kıratlı'nın hikâyesine değinen Akbaş, "Metin henüz 9 yaşındaydı. Maddi imkansızlıklar nedeniyle ailesine ait hayvanlara bakmak zorunda kalmıştı" dedi. Kıratlı’nın 18 Nisan 1992 tarihinde Yeşildere Mahallesi'nde koyun otlatırken, Yüksekova Komando Taburu'ndan açılan ateş sonucu hedef alınarak öldürüldüğünü belirten Akbaş, "Metin’in vurulduğu an yakın mesafeden, hiçbir sebep yokken gerçekleşti. Otopsi ve bilirkişi raporlarına göre kurşunun askeri birliğe ait olduğu kesinleşmesine rağmen etkin bir soruşturma yapılmadı" diye ifade etti.

Akbaş, Kıratlı ailesinin adalet arayışları sırasında tehditler aldığını, annesinin de yaşanan hukuksuzluklar nedeniyle hastalanarak hayatını kaybettiğini belirterek,"Bu olayda faillerin korunması, cezasızlık politikasının bir sonucudur. Metin ve diğer tüm kayıplarımız için meydanlarda, mahkemelerde ve en önemlisi kamu vicdanında ses çıkarmaya devam edeceğiz" dedi.

Son olarak Akbaş, "Kaç yıl geçerse geçsin, son kaybımızın akıbeti ortaya çıkarılana kadar mücadelemiz sürecek" ifadelerini kullandı.