Şaşırdınız değil mi, yazımın başlığına.
Yoo hiç şaşırmayın.
Ülkemizde yıllardır küçücük nüfusuna ve verdiği göçlere rağmen kentteki genç işsizlik rekorunda ülkede 81 ilde açık ara birinci olan Hakkari kentimizden bahsediyorum.
Geçen hafta bir kamu kurumu olan ve yayımladığı verilerle ülke insanlarının kaderi ile oynayan TÜİK’in yayımladığı son istatistiklere göre ülkede nüfusa oranla en fazla genç işsizin bulunduğu kentin HAKKARİ kenti olduğunu resmen ilan etti.
Hakkari il ve ilçelerinde 22 yıllık AKP iktidarı döneminde ne kamu kurumlarınca ne de özel sektör tarafından istihdama dayalı tek bir tesis kurulmadı.
Kentte gelen Valilerin veya Kaymakamların hiç birisi de bu yönde halkı ve devletin kurumlarına ön ayak olacak şekilde inisiyatif de almadılar,, her nedense alamadılar.
Devletin ilgili birimleri ve 2008 yılında kurulan Hakkari Üniversitesi Hakkari kentinde işsizliğin önlenmesi hususunda bugüne kadar bir rapor hazırlamayıp Ankara’ya hükümet yetkililerine sunmadılar mı?
Hakkari Üniversitesi Hakkari kentinin ve ilçelerinin üretim çeşitliliğini bilmiyor mu?
Hakkari’de hayvancılık, madencilik, turizm, üzerine ve iki komşu ülkeye sınırı olması hasebiyle dış ticarete yönelik transit geçiş ile ilgili şirketler kurularak işsizlik çok daha aşağı oranlara indirebilinirdi.
Bakın 1970’li yıllardan beri boşa akan Zap nehri üzerinde 7 adet baraj yapılacaktı.
Hala bir tane dahi yapılmadı.
Yani bir Orhan Gazi köprüsü kadar bile maliyeti olmayacak ve ülkeye elektrik sağlayacak olması dolayısı ile de döviz kazandıracak bırakın yedi barajı bir tek baraj yapılmamasını kamuoyunun takdirine bırakıyorum.
Bu hükümetin kentimize bakış açısı değil de nedir.
Kentimizde son yıllarda dağlarında çıkan her çeşit maden cevheri ve özellikle de Çinko madeni için bir tesis kurulup yüzlerce veya daha fazla gencimiz, istihdam edecekken bu yatırımı siyasi Saiklerle Siirt iline götürmek bu halka saygısızlık değil de nedir?
Hayvancılık için yüzlerce ahır yapıldı, lakin o kadar hayvan yok ve hayvancılığı geliştirecek projeler hayvansal ürünleri işleyecek önemli tesisler-Yüksekova ilçesinde sayısı bir elin parmağını geçmeyecek olan Yüksekovalı firmalara ait birkaç süt işleme tesisi haricinde –ne bir entegre büyük et tesisi ne de süt ürünlerini işleyecek orta ölçekte de olsa en az 25-50 kişi çalıştırılacak tesisler yok.
Emek yoğun tesisler olan Tekstil sektörü Hakkari kentinde hem istihdam alanı olarak hem de iki komşu Ülkeye İran ve Irak’a ihracat ayağında yatırırım yapılabilir.
Sınır Ticareti son yıllarda adeta akamete uğratılmış ve gerek bölge ekonomisine gerekse doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesini kalkındıracak ve ticareti geliştirecek bir ticaret hacmi ne yazık ki bu iktidar döneminde adeta işlevsiz hale getirildi.
Gerek İran için Esendere sınır kapısından ve gerekse Irak ülkesine açılan iki yeni kapımız Üzümlü/Çukurca ile Derecik sınır kapılarında sınır ticaretinin geliştirilmesi ve ihraç ve ithal malı sayısının adet ve miktar olarak yükseltilmesinin bölge ekonomisini kalkındıracağını söyleyebilirim.
Bölgedeki işsizliği azaltmak babında turizmi geliştirmek için mikro işletmeler kurulmalı, konaklama ve hizmet sektörü için devlet teşvikleri arttırılmalı.
Kaynak sularımız ekonomiye kazandırılmalı, su şişeleme tesislerinin yapımı için bölgeye özel teşvikler ve yatırımcılar sağlanmalı.
Daha ülkedeki sanayi ve hizmet sektörünü destekleyecek ucuz işgücü maliyeti ile ve Hakkari Üniversitesinin bölgedeki yatırım olanaklarının iyi bir analizini oluşturacak yatırım rehberini hükümete sunmasını, bölgedeki Ticaret ve Sanayi Odalarıyla işbirliği yaparak Üniversite-Sanayi işbirliği oluşturularak işsizliği minimuma indirecek çalışmalar yapmalarını tavsiye ediyorum bu kuruluşlara.
Hakkari Valiliğinin ildeki kamu kuruluşları ile Üniversite ve Ticaret Odalarının ildeki ekonomik hayatı düzenleyici ve işsizliği azaltıcı işlevinin yerine getirilmesini de çok önemsiyorum.
Hakkari kentinin işsizlikte ülkede birinci sırada olması, eğitimde de sonda olması kadar kötü bir durumda olmasını bizi yönetenlerinin ve bu duruma olanak verenleri asla affetmiyorum.
Hakkari gençlerinin kaderi işsizlik olmamalı.
Hakkari gençlerinin gerek il ekonominse, gerek ülke ekonomisine katkı sağlayacak projeler üretmelerini sağlayacak TKDK, DAKAP, Sanayi Bakanlığı, Bankalar tarafından da ucuz ve hibe krediler sağlanarak yatırım ve istihdam sağlayacak işsizliği azaltacak çalışmaların içinde olmasını Ankara’ya bu en uzak ilin artık daha fazla ihmal edilmemesini istiyor ve diliyorum.