KESK Şube binası önünde bir araya gelen kadınlar ellerinde 'Jin Jîyan Azadî, Kıyafetime dokunma, Mebin Yeni Modu Giyim Kodu' yazılı dövizlerle basın açıklaması yaptı.  

Kadınlara yönelik şiddet ve cinsiyetçi politikaları protesto etmek için bir araya gelen kadınlar adına açıklamayı Eğitim Sen Kadın Sekreteri Rojda İncin okudu.

İncin, “Bedenimiz bizlerindir! Cinsiyetçi eğitim politikalarınızı kabul etmiyoruz!” diyerek, kadınların cinsiyetçi ve gerici politikalara maruz kaldığını vurguladı. “Etkili Öğretmenlik için Dış Görünüm ve Giyim Kodları” adı altında yapılan uygulamanın sadece kadın eğitim emekçilerini hedef aldığını belirtti.

Whatsapp Image 2024 10 18 At 19.13.04 860X505

Açıklamada, karma eğitime yönelik müdahaleler ve kıyafet dayatmalarının, eğitim sistemini dönüştürme çabalarının bir parçası olduğu ifade edildi. Kadın eğitim emekçilerinin üzerindeki baskının, iktidarın eril zihniyetinin bir yansıması olduğunu söyleyen İncin, “Siyasi iktidar, kadınların nasıl yaşayacaklarına, ne giyip ne giymeyeceklerine müdahale ederek ‘makbul kadın’ yaratma politikasını sürdürmektedir” dedi.

Ülkemizdeki kapitalist ve ataerkil sistemin, kadınların haklarına yönelik saldırılarını artırdığını belirten İncin, “Kadınların yaşamı daha fazla denetim altına alınıyor. Bu durum, sosyal, siyasal, toplumsal ve ekonomik hakların kullanımını engellemektedir” dedi.

İncin, bu saldırılara karşı kadınların örgütlü mücadelesinin önemine vurgu yaparak, “Kadınların bedenlerine, haklarına yönelik saldırılara karşı durmak, mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Whatsapp Image 2024 10 18 At 19.13.05 860X505

Açıklamada öne çıkan mesajlar:

Makbul Kadın tanımınıza sığmayacağız!

Cinsiyetçi, tekçi politikalara karşı mücadele edeceğiz!

Hakkari’de Gebe Okulları Hizmette Hakkari’de Gebe Okulları Hizmette

Cinsiyet eşitliği ve özgürlüğünün esas alındığı bir eğitim hakkı için kararlılıkla mücadele edeceğiz!

Eşit ve özgür bir yaşam için mücadelemizi sürdüreceğiz!

İncin, son olarak, “Emek, beden ve kimlik bizimdir. Yaşasın kadın dayanışması! Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” diyerek konuşmasını sonlandırdı.