Her motifi ayrı bir anlam taşıyan ve kısa bir süre önce Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Hakkari Kilimi Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde açılacak kilim kursu ile yaşatılacak.

Hakkarili Hayırsever İş Adamından 300 Öğrenciye Kışlık Giyim Yardımı Hakkarili Hayırsever İş Adamından 300 Öğrenciye Kışlık Giyim Yardımı

Tarakya'daki Hakkarili kadınlar için de ekmek kapısı olması öngörülen kurs Trakya Hakkarililer Derneği'nin girişimleri ile açılacak.

Trakya Hakkarililer Derneği'nin Çerkezköy Kaymakamlığı ve Çerkezköy Halk Eğitim Müdürlüğünden aldığı onay ile açılması planlanan atölye dernek binasında faaliyet gösterecek.

25 Ekim Çarşamba gününden itibaren haftada üç gün verilecek kilim kursu ile ilgili sosyal medya hesabında paylaşımlarda bulunan Trakya Hakkarililer Derneği Başkanı Servet Yağnmur, uzun süredir hayal ettikleri bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Hakkari kilimini Tekirdağ'da tanıtmak ve aynı zamanda Hakkarili kadınlarıa ekonomik anlamda destek olmayı hedeflediklerini bildiren Başkan Yağmur, "İlk etapta bir usta öğretici olmak üzere 13 kadın ile atölyemizi açıyoruz. Bunu zamanla 4 usta öğretici 60 çalışan kadın olarak büyütmek istiyoruz. 25. 10. 2023 çarşamba günü ilk çalışmamızı 12 kadın kursiyer ve 1 usta öğretici kadın arkadaşımızla başlıyoruz. Çerkezköy Halk eğitim ve Çerkezköy Kaymakamlığı onayı ile her çarşamba, perşembe ve cuma günleri saat 13:00 ile 17:00 arasında Kilim atölyemiz kadınlarımızın ve Çerkezköy'ün hizmetinde olacaktır. Yakın bir dönemde kursumuzun resmi açılışını gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

Hakkari kilimi ve bu kilimlere işlenen canbezar, sehvani, gülsarya, herki, samari, luleper, simkubik, cilgul, gulhezar, halitbey, keskener, sine, gülçin, gülsivan, hevçeker motifleri bulunuyor.

Kentin önemli kültürel değerlerinden olan el dokuması kilimler Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının desteği ile Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası adına tescillenmişti.