DEM Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın Hakkari – Yüksekova karayolunda meydana gelen ve yolun gün boyunca kapanmasına yol açan heyelanların can ve mal güvenliğini tehlikeye attığını belirterek konu ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisine soru önergesi verdi.

Bartın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması ile istemi ile verdiği önergesinde Yüksekova-Hakkari karayolunda son zamanlarda meydana gelen heyelanlar nedeniyle yolların kapandığını belirtti.

“KURULUŞLARIN GERÇEK ANLAMDA AFET RİSKLERİNİ AZALTACAK ÖNLEMLER ALMADIĞI GÖRÜLMEKTEDİR”

Bartın önergesinin devamında, “Ağır kış koşullarından dolayı alternatifi olmayan Yüksekova-Yeniköprü, Hakkari-Çukurca ve Yüksekova-Şemdinli yollarında heyelan, çığ düşmeleri gibi afetler sıklıkla yaşanmakta, heyelanların artışının sürdüğü bölgede durum kaygı verici boyuta ulaşmıştır. Yaşanan heyelanlardan dolayı halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye artan afetler için ilgili kuruluşların gerçek anlamda afet risklerini azaltacak önlemler almadığı görülmektedir. Yağış sonrasında oluşan heyelanlardan dolayı yola düşen kaya parçaları ve toprak kütlesi sık sık yolların kapanmasına neden olmakta, halkımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmakta, bölgemizin çevre şehirlerle olan bağlantıların kopmasına neden olmaktadır”


“OLASI BİR DEPREMDE ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMALARI İÇİN GEREKLİ OLAN TEKNİK VE İNSANİ YARDIMI NASIL ULAŞACAK?”

“Olası bir depremde yolda heyelanların meydana geleceğini ve Yüksekova’nın diğer şehirlerle bağlantısının kesileceğini kaydeden Bartın, “Kente gelen tek yol olan Hakkari-Van karayolunda sık sık heyelan yaşanması, heyelandan sonra karayolunun ulaşıma saatlerce kapalı olması, olası deprem felaketinde yolun tahribatından dolayı deprem yardımları, Arama-Kurtarma çalışmaları için gerekli olan teknik ve insani yardımın nasıl ulaşacağı halk içerisinde kaygıya ve tedirginliğe neden olmaktadır. Artan nüfusun ve trafiğin mağduriyeti daha da arttırdığı bölgede alternatif yol bulunmamakta, yaklaşık 5 kilometre kadar tamamıyla heyelan bölgesi olması nedeniyle yolun alternatif olarak standartlara kavuşturulması gerekmektedir. 3 senedir inşaatı süren tünel ise henüz bitirilememiştir. Yine Güzeldere virajlarında yapılan tünelde ise bir sonuca ulaşılamamıştır. Hakkâri-Van ulaşımını sağlayan bir yol üzerinde çalışma devam etmektedir”


“HAKKARİ’YE BAĞLI 45 BELDE YA DA KÖY DOĞRUDAN FAY ZONU ÜSTÜNDE BULUNMAKTA”

“Jeoloji Mühendisleri Odası'nın 4 Mayıs 2021'de hazırladığı 'Hakkari’nin Depremselliği' konulu raporuna göre kent merkezi ile birlikte Şemdinli ilçe merkezi ve Hakkari’ye bağlı 45 belde ya da köy doğrudan fay zonu üstünde bulunmakta bu durum kentteki alternatif yol ihtiyacını daha elzem hale getirmektedir. Hakkâri’nin birinci derece deprem bölgesi olduğu, alternatif yolların olmaması ve mevcut yolların tamamıyla çökmesi riski nedeniyle bu tünellerin hızlandırılması büyük önem taşımaktadır. Belediyelerin, Kurumların Deprem Kriz Masalarını oluşturmadığı, ilgili kurumların Deprem için Afet Öncesi ve Sonrası net planlamalarının görülmediği, Acil Eylem Planlarının belirlenmiş olmayışının yanında, kente gelen alternatifi olmayan tek karayolun olası depremde oluşacak zeminde sıvılaşma ve titreşimden dolayı oluşacak kütle hareketinden dolayı karayolunun kapanması riski hayati önem taşımaktadır. Yaklaşık 200 bin nüfusun barındığı bu bölgede tek bağlantı yolunda günde binlerce kişi ve araç geçmektedir. Daha önceden Yüksekova’dan, Şemdinli’den, Derecik’ten sevk edilen birçok hasta yine ulaşım sorunundan kaynaklı hayatlarını kaybetmiştir. Öte yandan sınavların Yüksekova’da yapılmasına hiçbir engel olmamasına rağmen KPSS, EKPSS, Açık Öğretim Sınavları için Hakkari’ye gitmek, öğrencileri, engelli bireyleri ve velileri maddi-manevi olarak yıpratmaktadır. Özellikle kış aylarında sınav dönemleri öğrenciler için çileye dönüşmekte, tüm bu olumsuzlukların yanında sınava gidişlerde heyelandan dolayı kapanan yollardan dolayı öğrenciler sınavlara yetişememekte ve eğitim hakları kısıtlanmaktadır”


“HAKKARİ’DE ULAŞIMA İLİŞKİN SORUNLAR BİR TÜRLÜ ÇÖZÜLEMEMEKTEDİR”

Bartın Hakkari’de ulaşıma ilişkin sorunlar bir türlü çözülemediğini belirterek, “ Halkın can ve mal güvenliğini korumak, güvenli seyahat etmesini sağlamak görevi bulunan devletin Hakkari’deki ulaşım sorununu gidermek için tünellerin hızlandırması ve kısa vadede ulaşıma açması gerekmektedir. Yeniköprü mevkiinde acilen alternatif bir yolun açılması, son zamanlarda sıklıkla kayaların düşmesiyle ulaşıma kapanan Hakkari-Çukurca yolu için acilen gerekli önlemlerin alınması, can ve mal güvenliğinin olmadığı, günlük yaşamdan insanların ticaretine kadar olumsuz etkilendiği, ulaşımın sıklıkla aksadığı Hakkari’de daha fazla ölümlü bir kaza yaşanmadan ilgililerin biran evvel gerekli önlemleri alması gerekmektedir"


Bartın, yanıtlaması istemiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na şu soruları yöneltti:

1. Hakkari’de ulaşım noktasında yaşanan sıkıntılardan Bakanlığınız haberdar mıdır?

2. Hakkari’ye alternatif yol planlaması yapılmakta mıdır? Varsa bu planlamaya ilişkin yapılan çalışmalar nelerdir ve ne zaman hayata geçirilecektir?

3. Bölgede yaşanan heyelan ve çığ düşmesine ilişkin Bakanlığınızca alınan önlemler nelerdir?

4. Sık sık taşların yola döküldüğü bölgelere önleyici duvar, file veya tünel yapmayı planlıyor musunuz?

5. Bölgede ihalesi yapılan kaç yol bulunmaktadır? Bu yollara ilişkin süreç ne durumdadır?

İstanbul’da Kaybolan Hakkarili Oktay 3 Gün Sonra Bulundu İstanbul’da Kaybolan Hakkarili Oktay 3 Gün Sonra Bulundu

6. Projesi devam eden yollar ne durumdadır? Söz konusu yollar ne zaman bitirilerek ulaşıma açılacaktır?

7. Yeni Köprü ile Yüksekova arasını birbirine bağlayacak tünelin yapımı ne zaman bitirilecektir?

8. Şemdinli’de yol genişletme çalışmaları yapılacak mıdır?

9. Derecik yolu ortaklar geçidine ilişkin yapmayı planladığınız bir tünel projesi var mıdır? Derecik yolunu genişletmeyi planlıyor musunuz?

10. Yaşanacak olası bir depremde ulaşımda yaşanacak sorunlara dair Bakanlığınızca alınan tedbirler nelerdir?