Hakkari Haber

Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, Serhat Temizer’in Ölümünü Meclis’e Taşıdı

Hakkâri Milletvekili Öznur Bartın, 22 yaşındaki epilepsi hastası tutuklu Serhat Temizer’in, 19 Ekim 2024’te tahliye edildiği gün hayatını kaybetmesinin şüpheli olduğunu belirterek konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Abone Ol

Temizer’in ölümüne ilişkin soru önergesi veren Bartın, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması için bir dizi soru yöneltti.

Bartın, önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Serhat Temizer, 6 Mart 2021’de ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla tutuklanmış ve 18 Ekim 2024’te Hakkâri 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına rağmen ‘uzun tutukluluk’ gerekçesiyle tahliye edilmiştir. Ancak tahliye kararının ardından Temizer, Erzurum Dumlu 2’Nolu Kapalı Cezaevi’ne götürülmek yerine Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne nakledilmiş ve burada tek kişilik hücrede hayatını kaybetmiştir.”

Şüpheli Ölüm ve İhmal İddiaları

Cezaevi yönetimi, Temizer’in ölüm sebebi olarak "aniden fenalaşma" açıklamasını yaparken, baba Hatip Temizer, oğlunun duruşmadan moralli çıktığını ve sağlık durumu hakkında herhangi bir endişeleri olmadığını ifade etti. Baba Temizer, cezaevi yönetiminden olayla ilgili bilgi alamadıklarını vurgulayarak, ölümün şüpheli olduğunu belirtti. Bartın, Temizer’in cezaevinde epilepsi krizlerinin doğru bir şekilde tedavi edilmemesi ve diğer ihmallerin, ölümünün sağlık sorunlarıyla açıklanamayacak kadar karmaşık olduğunu kaydetti.

Bartın, “Anayasa’nın 17. maddesi yaşam hakkını korumakta; devlet, mahpusların yaşam hakkını koruma yükümlülüğü altındadır. Ancak Serhat Temizer’in sağlık hizmetlerine erişiminde yaşanan sorunlar, bu yükümlülüğün ihlal edildiğini göstermektedir,” dedi.

Soru Önergesi

Öznur Bartın, önergesinde Adalet ve İçişleri Bakanlıklarına şu soruları yöneltti:

  1. Tahliye kararına rağmen Temizer’in neden Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne götürüldüğü açıklanabilir mi?
  2. Tahliye sonrası bir mahpusun tekrar cezaevine nakledilmesi rutin bir prosedür müdür?
  3. Temizer’in sağlık durumu göz önünde bulundurularak neden yeterli tıbbi takip yapılmamıştır?
  4. "Aniden fenalaşma" açıklaması üzerine detaylı bir tıbbi rapor hazırlanmış mıdır?
  5. Temizer’in sağlık hizmetlerine erişimi neden engellenmiştir?
  6. Kelepçeli muayene dayatılması iddiaları doğru mudur?
  7. Temizer’in muayene süreçlerinde sağlık birimlerinin ihmali araştırılmış mıdır?
  8. Şüpheli ölümle ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?
  9. Temizer’in ailesine ölüm nedeni hakkında yeterli bilgi verilmiş midir?
  10. Tek kişilik hücrede tutulmasının gerekçesi nedir?
  11. 2024 yılı içinde cezaevlerinde kaç şüpheli ölüm vakası olmuştur?
  12. Mahpusların sağlık durumlarının daha etkin takip edilmesi için herhangi bir iyileştirme planlanmakta mıdır?

Bartın, cezaevlerindeki sağlık koşullarının mahpusların yaşamını tehdit eden ihmallerle birleştiğini ifade ederek, devletin bu konuda daha etkin ve şeffaf bir tutum sergilemesi gerektiğini belirtti. “Serhat Temizer’in ölümü, cezaevlerinde yaşam hakkının nasıl ihlal edildiğine dair çarpıcı bir örnek teşkil etmektedir,” diyerek, olayın derinlemesine araştırılması gerektiğini vurguladı.