Hakkari’de 570 Temizlik Görevlisi İçin Kura Çekim Tarihi belli oldu Hakkari’de 570 Temizlik Görevlisi İçin Kura Çekim Tarihi belli oldu

Hakkâri karayolunda, 32 virajlar olarak adlandırılan bölgede, ulaşımın güvenliğini ve kar nedeniyle yaşanan aksamaları önlemek adına hayata geçirilen Güzeldere Tüneli, 3 bin 150 metre uzunluğu ve iki tüp tasarımıyla dikkat çekiyor. Ancak ne yazık ki, projenin bitme süreci, çalkantılı bir serüvene dönüşmüş durumda.


Projenin başlangıcından bu yana geçen yıllarda, tam 8 Ulaştırma Bakanı ve 3 müteahhit değişikliği yaşanmasına rağmen, Güzeldere Tüneli hala tamamlanmış değil. Sürücüler, bu bitmeyen tünel projesinin etkisi altında uzun saatler geçirmeye devam ediyor ve bitişi için bir umut ışığı göremiyorlar. Projenin devasa yatırımlara rağmen hâlâ tamamlanmamış olması, kamuoyunda büyük bir hayal kırıklığı ve tepkiye neden oluyor. Yaklaşık 400 milyon liralık yatırımın harcandığı bu proje için kaynak israfı ve zaman yönetiminin yetersizliği gibi eleştiriler hız kazanıyor.

“32 virajlar" olarak bilinen 2 bin 730 rakımlı Güzeldere Geçidi'nde, trafik güvenliğinin sağlanması ve kar nedeniyle ulaşımda aksamaları önlemek için 2013'te yapımına başlanan Güzeldere Tüneli'nde ışık göründü. Yapılan dev yatırımlara rağmen tünel halen daha bitmedi. 400 Milyon liralık yatırımın yapıldığı Van-Başkale karayolu üzerinde bulunan ve "32 virajlar" olarak bilinen 2 bin 730 rakımlı Güzeldere Geçidi'ne 3 kilometre uzunluğunda çift şeritli 2 tünel inşaatı yıllardır devam ediyor. Sürücülerin 22 kilometrelik zorlu virajları geçmeden 3 bin 100 metre uzunluğundaki çift tüplü tünel projesiyle 45 dakikalık yolun 5 dakikaya düşürülmesi yıllardır hedefleniyor.

NEDEN BİTMİYOR?

Yıllardır bölgede meydana gelen kazalar nedeniyle büyük acıların yaşandığı, çok canların yitirildiği, maddi hasarlı kazaların yaşandığı bölgede, yıllardır yapımı beklenen Güzeldere Tünelinin inşaatı halen devam ediyor. Sürücüler için özellikle kış aylarında çok tehlikeli olan 22 kilometrelik zorlu yol, düz bir tünelle sadece 5 dakikaya inmesi yıllardır bekleniyor. Trafik güvenliğinin sağlanması ve kar nedeniyle ulaşımda aksamaların yaşanmaması için 2013'de yapımına başlanan Güzeldere Tüneli'nde ışık görünmesine rağmen bitmek bilmiyor.

5 DAKİKA EŞİTTİR 12 YIL

Tünelin açılması hayal gibi olsa dahi, bölgede yaşayan vatandaşların en büyük sorunlarından birine çözüm olacak. Yol sorununun uzun süredir devam ettiği Güzeldere virajında yıllardır yapımı bitmeyen tünel tamamlandığında hem yolcuların seyahat süresi kısalacak hem de sürücüler daha güvenli seyahat edebilecek. Uzun süren yolculuk 5 dakikaya düşecek. Tünelin tamamlanması bölge sakinleri için imkansız görünse de, tünelin tamamlanması birçok insanın seyahat güvenliğini artıracak.

SÜREÇ BİNALİ YILDIRIM İLE BAŞLADI ANCAK…

12 yıl önce Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile başlayan süreç henüz tamamlanamadı. Bu süre Zarfında, Binali Yıldırım, Lütfü Elvan,Feridun Bilgin, Ahmet Arslan, Mehmet Cahit Turhan, Adil Karaismailoğlu ve Abdulkadir Eroğlu ulaştırma bakanları oldu. 8 bakanın görev değiştirmesi çare olmadı ve proje tamamlanamadı.

ARAÇ KUYRUĞU

Güzeldere Geçidinde araçların geçişi durduruldu. Van yönünden gelen araçların geçişine izin verilirken, Hakkari yönünden giden araçların geçişine ise izin verilmiyor. 3 saatten fazladır uygulanan geçiş sınırlandırılması yüzünden uzun araç kuyrukları oluştu. Söz konusu uygulama nedeniyle mağdur olduklarını kaydeden sürücüler, duruma korna çalarak tepki gösterdi.