Halk Eğitim Merkezi Konferans salonunda düzenlenen çalıştaya Vali Yardımcısı ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Berat Kasımoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Daire Başkanlığı Ziraat Yüksek Mühendisi Murat Mergüloğlu, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mehmet Yoldaş, kurum amirler, köy muhtarları, öğrenciler ve vatandaş katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasında konuşan Tarım ve Orman Müdürü Cemal Özkan, Türkiye'de yapılan kullanılabilir su değerlendirmeleri neticesinde 2000 yılından beri su kaynaklarının alarm verdiği ve su sıkıntısı yaşandığı tespit edildiğini söyledi.

Su sıkıntısının ve su kullanımına bir düzenleme getirilmesi gerektiğini belirten Özkan, şunları kaydetti.

'' Artan nüfus ile su ihtiyacının hızla artması bu tedbirleri zorunlu kılmaktadır. Ülkemiz yıllık ortalama 112 milyar m3 kullanılabilir su kaynağına sahiptir. Kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı DSİ kayıtlarına göre 1320 m3 civarındadır. Yapılan araştırmalar sonucunda kişi başına kullanılabilir su varlığı ile 1700 m3/ kişi değerinin altına düştüğü zaman su sıkıntısı başlamış olarak kabul edilmektedir. İlimiz bazında değerlendirme yaptığımızda yıllık kullanılabilir su miktarı 2.51 milyar m3 olup kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 9000 m3 tür. İlimiz kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı ülke ortalamasının çok üstündedir. Ancak bu gelecekte su sorunu yaşanmayacak anlamına gelmemelidir.''

Çalıştayda Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme Bölümü Doç.Dr. Mesut Budak Türkiye ve Hakkari ölçeğinde tasarruflu su kullanımı, Kuraklık ve Su sıkıntısı yaşama nedenleri ile çözüm önerilerini kapsayan bir sunum yaparak çalıştaya katılan katılımcıları bilgilendirdi.

Çalıştayda Konuşan Vali yardımcısı Mustafa Berat Kasimoğlu Hakkaride aile içinde , ev işlerinden aşlayıp suyun kullanıldığı her alanda su tasarrufu yapılmasının önemli olduğunu su tasarruf ile gelecek nesillere temiz bir dünya bırakabileceğimizi belirterek çiftçilerimizin hem tarlada hem de evde su kullanımına dikkat etmeleri durumunda su sıkıntısının aşılabileceğini söyledi.

Çalışıtay soru cevap şeklinde devam etti.

2.jpg

1.jpg

3.jpg

Hakkari'de Geleneksel Kış Hazırlığı: Güneşte Kurutulan Meyve ve Sebzeler Hakkari'de Geleneksel Kış Hazırlığı: Güneşte Kurutulan Meyve ve Sebzeler

4.jpg