Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na, Hakkari ilindeki ruh sağlığı hizmetleriyle ilgili soru önergesi sundu. Önerge, bölgedeki sağlık hizmetlerinin eksiklikleri ve bu durumun bölge halkı üzerindeki olumsuz etkilerini gündeme taşıdı.

“Hakkari intihar oranlarının en yüksek olduğu iller arasında”

Düşünmez, önergesinde Hakkari’nin işsizlik ve yoksulluk gibi sorunlarla mücadele eden bir il olduğunu belirtti. Bu sosyal ve ekonomik zorlukların, özellikle gençlerin gelecek kaygısı yaşamasına ve psikolojik sorunlar yaşamasına neden olduğunu vurguladı. Hakkari’nin Türkiye genelinde intihar oranlarının en yüksek olduğu iller arasında ikinci sırada yer aldığını hatırlatarak, ruh sağlığı hizmetlerinin önemine dikkat çekti.

“Hastalar mağduriyet yaşıyor”

Önergede, Hakkari’deki ruh sağlığı hizmetlerinin büyük ölçüde Yüksekova Devlet Hastanesi’ne bağlı olarak hizmet veren Yüksekova Toplum Ruh Sağlığı Merkezi tarafından sağlandığı belirtildi. Ancak, bu merkezin Kasım 2023'te deprem riski nedeniyle taşındığı, taşındığı yeni yerin depreme dayanıklı olmadığının tespit edilmesi üzerine Nisan 2024’te boşaltıldığı ve 4 aydır uygun bir yer bulunamadığı için faaliyetlerine devam edemediği ifade edildi. Bu durumun terapi ve tedavi hizmetlerinin aksamasına yol açtığı, hastaların mağduriyet yaşadığı vurgulandı.

Düşünmez, yeni açılması planlanan Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin mevcut hastane otoparkı ve çocuk parkının yanında, hasta mahremiyeti ve gizliliğine uygun olmayan bir ortamda yer aldığını belirtti. Bu durumun, ruh sağlığı hizmetlerinin etkinliğini ve ulaşılabilirliğini olumsuz yönde etkileyeceğini dile getirdi.

Hakkari İHD ve Kayıp Yakınları Metin Kıratlı için adalet talebinde bulundu Hakkari İHD ve Kayıp Yakınları Metin Kıratlı için adalet talebinde bulundu

Düşünmez, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan, bu sorunların çözümü ve bölgedeki ruh sağlığı hizmetlerinin iyileştirilmesi için somut adımlar atılmasını talep etti.

Düşünmez’in sunduğu önergede şu ifadeler yer aldı:

  1. Hakkari’de “etkin ve ulaşılabilir “ruh sağlığı hizmetlerini karşılayabilmek amacıyla ne zaman Toplum Ruh Sağlığı Merkezi faaliyete geçecektir?
  2. Kurulacak Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, sosyal çalışmacı, psikolog, hemşire, sağlık memuru, tıbbi sekreter, idari ve teknik personel ve ihtiyaç duyulan temizlik elemanı, güvenlik görevlisi ile iş uğraş terapisti gibi diğer unvanlarda ne kadar personel görevlendirilmesini planlamaktasınız?
  3. Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde Grup terapi alanı, Uğraş terapi odaları/ rehabilitasyon alanı, Kütüphane ve beceri eğitimi mutfağı , Çok amaçlı salonu , Spor alanları , Ekip çalışma odası bulunması gerekmektedir. Ancak kurulması planlanan alan bu özellikleri taşımaktan uzaktır. Bu özellikleri taşıyan bir merkezin Hakkari’de yapılması için ne zaman gerekli adımlar atılacaktır?
  4. İntihar vakalarının giderek arttığı Hakkari’de intihar nedenlerini açığa çıkarma ve intiharları önlemeye yönelik Bakanlığınızca ne tür çalışmalar yapılmaktadır?