Sinematek/ Sinemaevi, Yeşilçam'ın geçen yıl vefat eden usta yönetmenlerinden Erden Kıral imzalı Hakkari'de Bir Mevsim filmini restore edilmiş kopyasıyla izleyicilerle buluşturuyor.

Bundan sonra her yıl bir filmi restore edecek olan Sinematek/ Sinemaevi'nin, tadilattan geçirdiği ilk kopya olan Hakkari'de Bir Mevsim'in galası bu akşam 20.00'da Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinemaevi'nde gerçekleştirilecek.

FİLMİN BAŞROL OYUNCULARI GENCO ERKAL VE ŞERİF SEZER DE GALADA

Galaya başrol oyuncularından Genco Erkal ve Şerif Sezer’in yanı sıra çok sayıda ünlü sanatçı ve yönetmen de katılacak.

Film daha sonra Erden Kıral Toplu gösterimi kapsamında Erden Kıral Toplu Gösterimi kapsamında 5 Kasım ile 7 ve 30 Aralık tarihlerinde de seyirciyle buluşacak.

Ferid Edgü'nün aynı adlı romanından 1982'de beyaz perdeye adapte edilen 'Hakkâri’de Bir Mevsim'in restore edilmiş kopyasından bir fragman da yayınlandı.

HER YIL BİR FİLM RESTORE EDİLECEK

Her yıl bir film restore etmeyi hedeflediklerini söyleyen Sinematek/Sinemaevi Sanat Yönetmeni Emin Alper, “Bu çalışmalarımıza 'Hakkari’de Bir Mevsim' ile başladık. Erden Kıral yakın zamanda aramızdan ayrıldı. Hem kendisini anmak maksadıyla hem de 1983 senesinde Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ödülünü almış bu filmi genç kuşaklara göstermek amacıyla 'Hakkari’de Bir Mevsim'i seçtik. Sinemamızın çok fazla kayıp, kaybolmakta olan gösterilemeyecek durumda olan filmi var. Bunlar köşe taşı niteliğinde filmler ve bu filmleri genç kuşaklara ulaştırmak bu anlamda çok önemli bizim için. Her sene böyle bir klasiği restore ederek sinemamıza yeniden kazandırmayı amaçlıyoruz” dedi.

Hakkari'de Koyun Sürüsüne Çarpan Otomobil: 15 Koyun Telef Oldu Hakkari'de Koyun Sürüsüne Çarpan Otomobil: 15 Koyun Telef Oldu

FERİT EDGÜ'NÜN KALEMİNDEN BEYAZ PERDEYE

Film, modern Türk Edebiyatının öne çıkan yazarlarından Ferit Edgü'nün, 1964’te öğretmen olarak gittiği Hakkâri’nin Pirkanis köyünde (günümüzdeki adı Işıklar) yaşadıklarını yıllar sonra düşle gerçeği bir arada kurgulayarak anlattığı 1977 tarihli romanından sinemaya adapte edilmiştir.

Romanda, bir kış mevsimi boyunca, "Hak. İlinin Pir. Köyünde yaşamları birbirine giren insanların dünyası, yoklukla, yoksullukla mücadelesi ile kitabın kahramanının yabancılaşma ve varoluş meseleleri" anlatılır.

Senaryosu Onat Kutlar’a ait filmin başrolünde Genco Erkal yer alırken; oyuncu kadrosu Erkan Yücel, Şerif Sezer, Rana Cabbar, Erol Demiröz, Macit Koper, Zeynep Irgat ve Berrin Koper gibi usta isimlerden oluşuyor. ArtıGerçek