Hakkari Haber

Hakkari'de Çalıştay ve Tarihi Mekan Gezisi

Hakkari Üniversitesi tarafından, 'Çölemerik Kalesi ve Bajar (Eski Şehir) Kültür Yolu Çalıştayı' kapsamında tarihi mekanlara gezi düzenlendi.

Abone Ol

Colemerg Haber - Mimar KAYA

Hakkari Üniversitesi, Seyyid Taha İslami İlimler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen "Çölemerik Kalesi ve Bajar (Eski Şehir) Kültür Yolu Çalıştayı" kapsamında, bölgedeki tarihi mekanlara yönelik bir gezi gerçekleştirdi. Bu etkinlik, Hakkari ve çevresindeki somut kültürel varlıkların tespit edilmesi ve korunmasına yönelik çalışmaların bir parçası olarak düzenlendi.

Gezi Programı ve Katılımcılar

Çalıştayın ikinci gününde, katılımcılar Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş’in liderliğinde Mir Kalesi, tarihi camiler, medreseler ve mezarlıkları ziyaret ettiler. Gezi, 44 yıldır askeri alan olarak kullanılan Mir Kalesi ile başladı. Kale’nin artık turizme açılacak olması katılımcılarda büyük bir heyecan yarattı.

Tarihi Yapıların Önemi

Etkinliğe katılan yazar ve tarihçi Halit Yalçın, Hakkari’deki tarihi yapılar üzerine araştırmalar yaptıklarını belirterek, "Bir memleketin en önemli somut varlıklarından biri tarihi kalıntılardır. Medreseler, camiler ve diğer yapılar, şehrin tarihle olan bağlantısını gösterir," dedi. 

Ziyaret Edilen Mekanlar

Yalçın, gezi sırasında İzzendin Şêr Camisi, Kırnik Camisi, Melik Esad Camisi ve tarihi mezarları ziyaret ettiklerini, ardından restorasyon çalışmaları devam eden Zeynel Bey Medresesi ve İbrahim Han Medresesi’ni gezerek etkinliği tamamladıklarını ifade etti.

Kültürel Mirasın Korunması

Zeynel Bey Medresesi’nin avlusunda, 1600’lü yıllarda Çukurca’da hüküm süren Zekeriya Bey’in oğlu Seyyid Muhammed Bey’e ait tarihi bir mezar taşı bulunduğunu müjdeleyen Yalçın,” Son durağımız meydan medresesi oldu. Bu medrese bölgenin en büyük krallarından İbrahim Han beyin medresesidir. Kendi döneminde Van Başkale ilçesine de Husret paşaya bir medrese yaptırıyor. İbrahim han bey İran’a ve bölgeye diz çöktüren bir Kürt beyidir. Şuan onun evinin önündeyiz. Umarım bu kültür çalıştayları devam eder. Hakkari’nin makus tarihinin arkeolojik kazılarla daha yeni ve bulgu ve belgelerle ortaya çıkması hepimizin arzusudur” diye konuştu.