Küresel Dolandırıcılık Raporu'na göre dolandırıcılık vakaları 2021'de 2020'ye göre yüzde 10,2 arttı. 2021'de dolandırıcılıktan elden edilen haksız kazancın miktarı 55 milyar 300 milyon dolar oldu.
Hakkâri’de 2024 yılında en son yapılan asayiş toplantısında ise 1-31 Mayıs arası artan dolandırıcılık faaliyetleri dikkat çekti. Bilişim sistemleri, iletişim, sosyal medya ve alışveriş gibi farklı yöntemlerle işlenen dolandırıcılık suçları yüzde 111 oranında artış gösterdi.
Hakkari ve ilçelerinde son dönemlerde dolandırıcılık suçlarında artış gösterdiğini belirten Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan vatandaşı uyardı.
“HAKKARİ BÖLGESİNDE DOLANDIRICILIK GENELLİKLE SOSYAL MEDYA ÜZERİNDE YAPILIYOR”
Canan, özellikle sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılığa dikkat çekerek, “Türkiye geneli yapılan dolandırıcılıkta bilişim sistemleri araç edinerek yapılıyor. Bankalar ve özellikle kredi kurumları üzerinden vatandaşlar maalesef dolandırılıyor. Burada yaygın olarak dolandırıcı şahıslar; Facebook, Instagram, Twitter, Whatsapp gibi sosyal medyada açtıkları sahte hesaplar ile kendisini savcı, asker, polis olarak tanıtıp gönderdikleri IBAN ya da link adreslerine para yollamanızı isteyerek dolandırmaktadır” dedi.
“DAHA ÇOK İŞSİZ GENÇLER DOLANDIRICILIĞA BAŞVURUYOR”
Hakkari ve Yüksekova’da dolandırıcılık suçlarının kayda değer bir artışın söz konusu olduğunu ifade eden Başkan Canan özellikle genç kesimin dolandırıcılığa başvurduğunu belirtti.
Canan, “Türkiye’de işsizlik önemli bir sorun haline geldi. Hakkâri bölgesinde de genç kesimde işsizlik oranında ciddi bir artış gösterdi. Genç kesim kolay para kazanmanın peşine düşüyor ve dolandırıcılığa başvuruyor” ifadelerini kullandı.
“HABERİNİZ OLMADAN HESAP BİLGİLERİNİZ DOLANDIRICILIĞA KARIŞIYOR”
Son zamanlarda İBAN aracılığıyla dolandırıcılığında yaygın olduğunu kaydeden Başkan Canan, “Buradaki dolandırıcılık türü şu: A şahsı yakınından bulunan B şahsına kartının bloke veya kullanılmadığı söyleyerek, banka kartını istiyor ve parayı B şahsının haberi olmadan hesabına aktarıp parayı çekiyor. Sizin haberiniz olmadan hesap bilgileriniz dolandırıcılığa karışıyor. Kara para aklama gibi bahis oyunlarından aktarılan paralar suç teşkil ediyor. Bunlar kanuna aykırıdır” diye belirtti.
“VATANDAŞ BARODAN HUKUKİ YARDIM ALABİLİR”
Anayasanın 5137 sayılı yasanın 158. maddesini hatırlatan Başkan Canan, vatandaşı dolandırıcılara karşı uyardı.
Başkan Canan, Yüksekova ve Hakkari’de dolandırıcılık sorun haline geldi. Aslında devlet ve kurumlar vatandaşı sık sık bilgilendirmeli. Ebeveynler de çocuklarını bilinçlendirmesi lazım. Vatandaşımız baro avukatlarımızdan hukuki yardım alabilir. Telefonlarına bir mesaj gelmesi durumunda bir avukata, baromuza veya emniyete, jandarmaya başvurulsun. Bu şekilde bunu önleyebiliriz. Dolandırıcılık suçuna düşen maalesef daha çok eğitimli insanlar. Eğitimli insanlarımızın biraz daha dikkat etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
“GENÇLERİN MESLEK HAYATINI ETKİLİYOR”
Başkan Canan son olarak dolandırıcılığın ileri ki süreçte meslek edinmenin de önüne geçtiğini söyleyerek, “Dolandırıcılık yüz kızartıcı bir suçtur. Dolayısıyla gençlerin eğitimini de etkiliyor. Yani yarın ceza olan bir vatandaşımızın ya da çocuğumuzun üniversiteyi bitirdiğinde memuriyetine engel çıkartan bir suçtur” ifadelerine yer verdi.