Güneydoğu Türkiye'de yer alan Hakkari, derin ve uzun Zap Vadisi'nin güney yamacına kurulmuştur. Dört bir tarafı dağlarla çevrili olan bu kent, Anadolu, Mezopotamya ve İran üçgenindeki coğrafi konumuyla, birçok topluluğun ilgisini çekmiştir ve birçok millete ev sahipliği yapmıştır.

Hakkari, doğuda İran, güneyde ise Irak ile sınırlıdır. Şehrin batısında Şırnak ve kuzeyinde Van bulunuyor. Yüksekova, Şemdinli, Derecik ve Çukurca ise Hakkâri'nin dört ilçesini oluşturuyor. Bu ilçeler arasında en kalabalık olanı Yüksekova, en az nüfuslu olanı ise Çukurca'dır.

Hakkari'de Zemheri Soğukları ve Kışın Getirdikleri Hakkari'de Zemheri Soğukları ve Kışın Getirdikleri

Üstelik Hakkari'nin iklimi, yılın yedi ayı süren kar yağışları ve gündüz ile gece arasındaki büyük sıcaklık farkları nedeniyle oldukça serttir. Bu iklim koşullarını en iyi değerlendirebilen tarım ürünü olan buğday, Hakkâri'nin en yaygın tarım ürünüdür. Kentin ekonomisi de büyük ölçüde hayvancılığa dayalıdır. Bu nedenle, geniş dağlık alanlarda, meralarda ve çayırlarda koyun, keçi ve sığır yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Ayrıca son dönemlerde arıcılık da gelişme göstermiştir.

Hakkâri'ye ulaşım genellikle şehirlerarası otobüsler ile sağlanmaktadır. Ulaşım genellikle Van üzerinden aktarmalı olarak gerçekleşir. Hakkâri ve Van arasındaki mesafe 210 kilometredir ve yolculuk ortalama 3 saat sürer.

Peki, Hakkari'de en fazla hangi ilin vatandaşlarına rastlanıyor? Bu sorunun yanıtı, komşu il olan Van. Yapılan araştırmalara göre, Vanlılar genellikle tarım ve hayvancılık sektöründe sunulan istihdam fırsatları ve Hakkari'deki yaşamın göreceli ucuzluğu nedeniyle bu kente göç etmişler. Bu sebeple, Hakkari, Vanlılar için bir tür ikinci vatan haline gelmiştir.