Hakkari Haber

Hakkari’de İŞKUR’un dokunduğu hayatlar

Genç nüfus oranının en yüksek olduğu ve işsizliğin kol gezdiği Hakkari’de istihdam alanında önemli değişim ve dönüşümlerin önünü açan ve binlerce kişiye ekmek kapısı olan İŞKUR teşvik ettiği projeler ile dezavantajlı kesimlerin umudu oldu.

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, en fazla işsizlik %19,2 ile Hakkari, Van, Muş ve Bitlis illerinin bulunduğu TRB2 bölgesinde bulunurken, genç nüfus oranının en yüksek olduğu kentler arasında Hakkari ili yer alıyor.

İşsizliği önleyerek işgücü piyasası istihdamına katkı sunan, iş ve meslek analizleri yaparak İstihdamı geliştiren İŞ-KUR, bir yandan meslek edindirme kursları aracılığı ile personel yetiştiriyor diğer yandan ise engelli ve eski hükümlü vatandaşlara kendi işlerini kurma imkanı veriyor.

Engelli ve eski hükümlülerin kendi işini kurmasına ön ayak olan İŞKUR, bu yönü ile dezavantajlı olan vatandaşların iş kurmalarını sağlıyor.

İŞKUR tarafından Hakkari ve ilçelerinde 9’u engelli 113’ü eski hükümlü olmak üzere 122 proje hayata geçirildi.

Yılda iki defa başvurusu alınan projeler kurumda görevli personellerin denetiminde hayata geçiriliyor. Kurumda görevli Ayten Kaçmaz ile Nuray Aydoğan Çukurca’nın Çığlı Köyünde destekten yararlanan eski mahmkum Cihat Ediş’i ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Çukurca’nın Çığlı ilçesinde yaşayan 52 yaşındaki 5 çocuk babası Eski hükümlü Cihat Ediş İŞKUR’a sunduğu küçükbaş hayvan yetiştiriciliği projesi sayesinde hayvan ailesini geçindirdiğini söyledi.

Her yıl sayıları giderek artan hayvanların 2 yılsonunda iki katına ulaştığını belirten Ediş 36 Küçük baş hayvan sayısının 2 yılda 60’a çıktığını söyledi.

İŞKUR Personeli ve kurum yetkililerine teşekkür eden Ediş, bu dönemde besicilik yapmanın zorluklarına değindi.

Hakkari'de devletin sağladığı destekler sayesinde sürü sahibi olan engelli Abdulkadir Ölmez, köyünde besicilik yaparak hayata tutunuyor.

Merkeze bağlı Geçimli köyünde hayvancılık yapmaya karar veren Ölmez, Çalışma ve İş Kurumunun (İŞKUR) uyguladığı "Engelli ve Eski Hükümlü Kendi İşini Kurma Projesi"ne başvuran Ölmez, hibe desteği almaya hak kazandı.

Kendisine verilen hibe desteğiyle 44 keçi alan Ölmez, iki yılda hayvanlarının sayısını 80'e çıkardı.

Zamanının büyük bölümünde hayvanların ihtiyaçlarıyla ilgilenen Ölmez, gözü gibi baktığı hayvanların sayısını artırarak işini büyütmeyi hedefliyor.

Projenin tamamlanmasının ardından besicilik yapmaya devam edeceğini vurgulayan Ölmez, "Verilen destekle 40 küçükbaş hayvan aldım. Bu sayıyı şu ana kadar 80’e çıkarttım. Geçimimizi bu hayvanlara bakarak sağlıyoruz. Hayvanlara özenle bakıyoruz. Bu sayıyı ileride daha da artırmayı hedefliyorum. Sabah keçilere saman verdikten sonra sürüyü dağa otlatmaya götürüyorum. Hayvancılık zor da olsa keyifle yapıyorum. Bu işe sahip olduğum için mutluyum. Aileme bu iş sayesinde bakıyorum. Bana destek sağlayan İŞKUR İl Müdürlüğüne ve emeği geçen herkese teşekkür ederim." İfadelerini kullandı.