Hakkari Valiliği, Hakkari Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, (DAKA) Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Madenciler Derneğinin iş birliğiyle kentin maden yataklarının potansiyeli, üretilen madenleri değerlendirme ve doğru arama yöntemlerinin tartışıldığı “Maden Çalıştayı” sönük geçti.
Bir süre önce CHP Ekonomi Masası Direktörü Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak'ın Hakkari temaslarında gündeme getirdiği 'Hakkari'nin hakkı olan İzabe Tesisinin’ Siirt iline kurulması tartışmasına, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Çinko İzabe Tesisi Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay cevap olarak CHP’yi fitne yapmakla suçlamıştı.
İkili arasında tartışmalar devam ederken, kentin köklü 167 maden şirketi de izabe tesisinin Siirt’e kurulmasını protesto etmek amacıyla üniversitenin “Maden Çalıştayına” katılmadı.
İsim vermek istemeyen maden şirketleri; Hakkari’nin hakkı olan çinko izabe tesisinin Siirt iline kurulmasını kabul etmiyoruz. Maden ocaklarımızda yılda ortalama 300 bin ton maden çıkarıyoruz. Bu madenler yıllardır İran ve Çin’e gönderiliyordu. Yıllar süren girişimlerimizle zap vadisinde izabe tesisi kurma hayalimiz vardı. Bir çok bakandan ve milletvekilinden tesisin sözünü aldık. Ama ne yazık ki bu tesis Siirt’e kuruldu. Bölgemizde işsiz genç sayımız her geçen gün artmakta. İzabe tesisinde 5 bin gencimiz istihdam edilecekti. Sözler tutulmadığı için tesisimiz elimizden alındı. Bizler de Üniversitenin düzenlediği çalıştaya katılmama kararı aldık. Tesis şehre kurulana kadar da tavrımızdan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştular.
Üniversitenin konferans salonunda düzenlenen çalıştaya, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bilgin, Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nurullah Hanilçi Durankaya Belediye Başkanı İsmail Demirci, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Nurettin Fırat, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, Aile Sosyal Hizmetler Müdürü Salih Kaya, kurum amirleri ve 3 maden şirketi katıldı.